Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Suonsilmä (Kallmyren, suom. Antti Autio) on toinen osa ruotsalaiskirjailija Liza Marklundin uudesta dekkarisarjasta. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat pieneen pohjoisruotsalaiseen kaupunkiin, ja pääosassa on paikallinen poliisipäällikkö Wiking Stormberg.

Kolmekymmentä vuotta sitten elokuussa 1990 Wiking Stormbergin vaimo Helena katosi hillasuolla jäljettömiin. Heidän nelikuinen tyttövauvansa löydettiin elossa, mutta Helenaa ei koskaan löydetty. Helenan ruumiin arveltiin lepäävän jossain Kallmyrenin suon suojissa.

Nyt elokuussa 2020, korona-aikaan, Wiking Stormbergilla on taas raskaiden, järkyttävien uutisten kuukausi. Ensin hän saa kuulla lääkäriltä sairastavansa syöpää, ja sitten hänen poikansa Markus saa uhkaavan kirjeen. Viestin allekirjoituksena on samanlainen tähti, jolla Helena aikoinaan allekirjoitti kirjeensä miehelleen. Onko Helena elossa? Ja mitä heidän menneisyydessään oikein tapahtui?

Rakastan dekkareita, joissa on keskiössä jokin salaperäinen arvoitus, kuten vaikkapa selvittämättömäksi jäänyt katoamistapaus ja perheen synkät salaisuudet. Niinpä myös Wikingin vaimon mysteeri kiehtosi ja kutkutti minua, ja innolla ahmin tämän romaanin.

Liza Marklund kuljettaa tummasävyistä dekkariaan eteenpäin monessa aikatasossa, niin nykyajan tapahtumien kuin myös vanhojen takaumien myötä. Vetävää kerrontaa ja kiinnostavaa yhteiskunnallisia pohdiskelua. Osa Suonsilmän käänteistä on ehkä epäuskottavia, mutta toisaalta oikeassa elämässä on tapahtunut kummempaakin.

Kustantaja Otava, 2022.
Alkuteos Kallmyren, 2022.
Suomennos Antti Autio. 379 sivua.

* * *

Napapiiri-dekkarisarja:
1. Napapiiri (Polcirkeln 2021)
2. Suonsilmä (Kallmyren 2022)