Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kesällä 1942, kun maailma keskittyi sotimaan Hitleriä vastaan, eräs nainen ylitti meren matkallaan Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin.
Hän oli yksinhuoltaja, väitöskirjantekijä, historiantutkija. Hän oli sotilas, sotasankari, tarkka-ampuja, jolla oli tilillään 309 tappoa.
Hän oli Neuvostoliiton erikoislähettiläs, Amerikan kullanmuru ja Eleanor Rooseveltin rakas ystävä.
Hänen tarinansa on uskomaton. Hänen tarinansa on tosi. Saanko esitellä: Rouva Kuolema.

Timanttisilmä (The Diamond Eye, suom. Pirjo Lintuniemi) on yhdysvaltalaisen Kate Quinnin (s. 1981) neljäs suomennettu historiallinen romaani. Tälläkin kertaa Quinn yhdistelee romaanissaan faktaa fiktioon. Ja tälläkin kertaa tarinan keskiössä on vahva, rohkea, sisukas nainen.

Parikymppinen Ljudmila Pavlitšenko opiskelee Kiovan yliopistossa historiaa, työskentelee tutkimusassistenttina Odessan kirjastossa, harrastaa ampumista ja huolehtii pienestä pojastaan. Mila on tehnyt tarkat suunnitelmat, kuinka hän etenisi tavoitteesta toiseen ja rakentaisi itselleen sekä pojalleen hyvän elämän.

Mutta kesällä 1941 Milan maailma keikahtaa, kun Hitler hyökkää Neuvostoliittoon. Mila marssii ilmoittautumaan armeijaan, ja hänet lähetetään sodan etulinjaan. Kun hän saa kiväärin käteensä, hänestä tulee komppaniansa tarkka-ampuja. Virallisesti hän saa tililleen 309 tappoa, todellisuudessa paljon enemmän. Puna-armeijan pelätty tarkka-ampuja saa lempinimen Rouva Kuolema.

Kesällä 1942 Neuvostoliiton delegaatio matkustaa meren yli Amerikkaan. Mukanaan kansallissankaritar Mila. Hyväntahdon kiertueella hän tapaa presidentin puolison, Eleanor Rooseveltin, jonka kanssa Mila ystävystyy. Mutta onko Mila turvassa Amerikassa?

Timanttisilmän tarinaa kuljetetaan eteenpäin kahdessa aikatasossa, välillä sodan melskettä ja välillä Amerikan kiertuetta seuraillen. Nykyisestä maailmantilanteesta johtuen koin sotakohtaukset raskaiksi, eikä Timanttisilmä muutenkaan ole mielestäni aivan parasta Quinnia. Kaiken kaikkiaan kuitenkin ihan mielenkiintoista, jännittävää ja kiehtovaa luettavaa.

Kustantaja HarperCollins, 2022.
Alkuteos The Diamond Eye, 2022.
Suomennos Pirjo Lintuniemi. 494 sivua.

* * *

Kate Quinnin suomennetut romaanit:
• Koodinimi Alice (The Alice Network 2017, suomennettu 2018)
• Metsästäjätär (The Huntress 2019, suomennettu 2020)
Ruusukoodi (The Rose Code 2021, suomennettu 2021)
• Timanttisilmä (The Diamond Eye 2022, suomennettu 2022)