Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Usvan seasta kelluu esiin mies.
Kasvot alassuin ja ilmiselvästi kuolleena.

Tummat vedet (The Last Party, suom. Päivi Pouttu-Delière) on psykologisista trillereistään tunnetuksi tulleen Clare Mackintoshin uusin romaani. Tummat vedet käynnistää Pohjois-Walesin maisemiin sijoittuvan dekkarisarjan, jossa rikoksia ratkoo rikosetsivä Ffion Morgan.

Dekkari käynnistyy, kun uudenvuodenpäivänä Llyn Drychin järvestä löytyy miehen ruumis. Uhri on laulajatähti Rhys Lloyd. Moni kantoi kaunaa Rhysia kohtaan, ja rikosetsivä Ffion Morganilla onkin epäiltyinä niin Cwm Coedin kyläläiset kuin myös mökkikylässä juhlineet lomailijat. Kuka Rhysin tappoi?

Ffion Morgan on Pohjois-Walesin poliisivoimien rikosetsivä. Äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa Cwm Coedissa asuva kolmekymppinen Ffion on avioeronsa jälkeen harrastanut yhden yön juttuja eikä päästä miehiä lähelleen.

Ffionin lisäksi seuraillaan muutamaa muuta henkilöä. Leo Brady työskentelee Cheshiren poliisin henkirikosyksikössä, hänet lähetetään tutkimaan Rhys Lloydin kuolemantapausta yhdessä Ffion Morganin kanssa. Takaumissa päästään kurkistamaan Rhys Lloydin elämän viimeisiin hetkiin ja kuolemaa edeltävien kuukausien tapahtumiin.

Henkilöhahmoja on paljon ja kymrinkieliset nimet vaikeita muistaa. Onneksi kirjan ensimmäisiltä sivuilta löytyy kartta, josta voi välillä käydä lunttailemassa henkilöiden ja paikkojen nimiä.

Clare Mackintoshin Tummat vedet on kelpo dekkari. Valitettavasti odotin Mackintoshilta enemmän, niinpä petyin dekkarin tavanomaisuuteen. Kirjan alkupuolella olin uuvahtaa, kun näyttämölle marssitettiin koko ajan uusia henkilöhahmoja eikä tarina silti tuntunut juurikaan etenevän. Dekkarin jälkimmäinen puolisko on kiinnostavampi, yllättävämpi, koukuttavampi.

Tummat vedet -dekkaria verrataan takakannessa Agatha Christien tuotantoon. Mutta kuten niin kovin usein, tälläkin kertaa vertaus menee pahasti pieleen. En löytänyt Mackintoshin kirjasta Christien henkeä eikä Ffion Morgan muistuta yhtään Christien luomia etsiviä. Ihan kuin puolukkaa verrattaisiin vadelmaan – molemmat ovat toki marjoja, mutta ne maistuvat kuitenkin aivan erilaisilta.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos The Last Party, 2022.
Suomennos Päivi Pouttu-Delière. 472 sivua.