Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Lumihauta on toinen osa pieksämäkeläisen Tuire Malmstedtin kirjoittamassa Metso & Vauramo -sarjassa. Lasitarha-dekkarissa jyväskyläläiset poliisit Elmo Vauramo ja Matilda Metso tutkivat raskasta lapsen katoamistapausta. Nyt Lumihaudassa kaksikko joutuu kohtaamaan jälleen järkyttävän tapauksen, tällä kertaa perhesurman.  

Tapaninpäivänä jyväskyläläisestä kerrostaloasunnosta löytyy surmattuna viisihenkinen Savolaisen perhe. Kolme lasta, äiti ja isä. Vain pyykkikoriin piiloutunut pieni tyttö on säilynyt hengissä. Poliisit epäilevät, että kyseessä ei olisi tavanomainen perhesurma, vaan paikalla olisi ollut joku ulkopuolinen.

Matilda Metso romahtaa tapauksen myötä ja hänet passitetaan sairauslomalle. Hän matkustaa kasvattivanhempiensa luo Inarin Angeliin ja yrittää toipua pohjoisen luonnon rauhassa. Mutta Matilda kokee lisää järkytyksiä alkaessaan selvitellä sukunsa salaisuuksia.

Elmo Vauramo tuskailee perhesurman tutkinnan kanssa Jyväskylässä. Johtolangat ovat vähissä ja tutkinta junnailee paikoillaan. Mutta yllättäen käy ilmi, että Savolaisen perheen surma saattaisi jollain tapaa liittyä Matildan murheelliseen menneisyyteen.

Takaumissa hypätään seitsemänkymmentäluvulle ja seuraillaan inarinsaamelaista Ebbáa, joka odottaa lasta naimisissa olevalle miehelle. Ihmisillä on läheinen suhde niin Lapin luontoon kuin myös vanhoihin uskomuksiin. Ebbán traaginen tarina liittyy nykypäivän tapahtumiin.

Tuire Malmstedtin romaanit ovat suurenmoista herkkua psykologisten dekkareiden ystäville. Henkilöhahmot ovat monitahoisia ja kiinnostavia. Malmstedt kiskoo lukijan mukaansa ihmismielen synkimpiin syvyyksiin ja pimeimpiin sokkeloihin. Hän osaa maalailla vavahduttavan vahvoja tunnelmia ja piinaavan jännittäviä juonikuvioita. Surua, ahdistusta, raivoa, pelkoa.

Lumihauta on perinteistä Malmstedtia – ihanan mutkikas ja kolkon synkkä. Lapin mystiikkaa tihkuva dekkari naulitsi minut tiukasti seuraansa, keinutteli poronsarvikehdossa, peitteli hyiseen lumihautaan. Loppuratkaisussa on hienoista heikkoutta, mutta kaiken kaikkiaan Malmstedt on onnistunut taas osumaan napakymppiin. Huikean hyvä dekkari!

Aula & Co, 2022. 301 sivua.
Kansi Tuomo Parikka.

* * *

Isa Karos -dekkarisarja:
1. Pimeä jää (Myllylahti, 2018)
2. Mykkä taivas (Myllylahti, 2019)
3. Enkelimetsä (Myllylahti, 2020)

Metso & Vauramo -dekkarisarja:
1. Lasitarha (Aula & Co, 2021)
2. Lumihauta (Aula & Co, 2022)