Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Selviytyjät (The Survivors, suom. Viia Viitanen) on Australiassa asuvan Jane Harperin neljäs suomennettu romaani. Aiemmin Harperilta on julkaistu kaksi Aaron Falk -dekkaria, Kuiva kausi ja Luonnonvoimat, sekä yksi itsenäinen dekkari Kadonnut mies.

Romaanin päähenkilö Kieran ei ollut pitkään aikaan käynyt kotiseudullaan Evelyn Bayn pikkukaupungissa Tasmanian rannikolla. Nyt tuore isä on pienen vauvansa ja tyttöystävänsä kanssa matkustanut vanhempiensa luo, auttaakseen heitä muutossa. Kieranin isä on pahasti dementoitunut, joten äiti on joutunut tekemään kipeän päätöksen. Isä muuttaa hoivakotiin ja äiti on löytänyt itselleen asunnon läheltä.

Kotikulmillaan Kieran joutuu huomaamaan, että kahdentoista vuoden takaista onnettomuutta ei todellakaan ole unohdettu. Hänelle kannetaan edelleen kaunaa kohtalokkaan myrskypäivän tapahtumista. Rannikkokaupunkiin iski yllättäen raivoisa myrsky ja Kieran teki virheen, jonka seurauksena kaksi ihmistä menetti henkensä. Kieran kokee yhä tapahtuneesta syyllisyyttä, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi.

Ja sitten Evelyn Bayn rannalta löytyy nuoren naisen ruumis. Murhatutkinnan myötä esiin nousee myös uusia tietoja kahdentoista vuoden takaisista tapahtumista.

Jane Harperille tuttuun tyyliin Australian armoton luonto on myös Selviytyjissä tärkeä osa tarinaa. Tällä kertaa kuivan aavikon sijaan ollaan kosteammissa maisemissa, mutta vaaransa on täälläkin. Tasmanian saarta ympäröiville pahamaineisille vesialueille on uponnut yli tuhat alusta, meri on vaatinut monen hengen. Kauniilta näyttävä meri voi olla petollisen vaarallinen.

Jane Harperin Selviytyjät ei ihan alussa vakuuttanut minua, mutta yhtäkkiä huomasin ahmivani kirjaa yömyöhään. Kirjan teemoissa ja miljöössä on jotain kovin vetoavaa. Henkilökeskeistä draamaa, ihmisten välisiä suhteita, ristiriitoja ja salaisuuksia.

Selviytyjät ei ole parasta Jane Harperia, mutta tälläkin kertaa hän todellakin onnistui koukuttamaan minut.

Kustantaja Tammi, 2022.
Alkuteos The Survivors, 2020.
Suomennos Viia Viitanen. 429 sivua.

* * *

Aaron Falk -dekkarit:
Kuiva kausi (The Dry 2016, suom. 2019)
Luonnonvoimat (Force of Nature 2017, suom. 2020)

Muut dekkarit:
Kadonnut mies (The Lost Man 2018, suom. 2021)
• Selviytyjät (The Survivors 2020, suom. 2022)