Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tanssija kuolee kahdesti (Watch Her Fall, suom. Markus Myllyoja) lontoolaisen Erin Kellyn neljäs suomennettu romaani. Aiemmin suomeksi ovat ilmestyneet Älä jää pimeään (2019), Kiviäidit (2020) ja Myrkkypuu (2021).

Kirjan suomenkielinen nimi viittaa siihen, että tanssijan sanotaan kuolevan kahdesti. Ensimmäinen, kivuliaampi kuolema tapahtuu silloin, kun tanssija joutuu päättämään uransa ja lopettamaan tanssimisen.

Ava Kirilova on arvostetun Lontoon venäläisen baletin johtajan tytär. Ava on isänsä tiukassa ohjauksessa pyrkinyt vuosia kohti unelmaansa. Se on vaatinut pitkiä harjoituspäiviä, luonteenlujuutta ja kipua, mutta nyt prima ballerina on saavuttanut päämääränsä. Kolmekymppinen Ava on legendaarisen Joutsenlammen päätähti.

Etukäteen ajatellen romaanin aihealue tuntui minusta epäkiinnostavalta. Mutta olipa sittenkin mielenkiintoista tutustua balettitanssijan elämään! Joutsenlammen nimen olin toki kuullut, mutta siihen tietoni baletista melkeinpä jäivätkin. Erin Kellyn romaani esitteli minulle kokonaan uuden, vieraan ja erittäin kiehtovan maailmaan. Kirjan alkupuoli on hidastempoinen, mutta nautin kurkistelusta baletin kulisseihin.

Koska kyseessä on jännäri ja baletissa jokainen haluaa loistaa, Avaa kadehditaan ja hänen epäonnistumistaan toivotaan. Murhetta ja stressiä mahtuukin kosolti matkan varrelle, mutta kohtalokkaan kenraaliharjoituksen myötä kaikki alkaa mennä kunnolla pieleen. Erin Kelly juoksuttaa näyttämölle uusia henkilöhahmoja, romaani kasvaa ja laajenee yllättävänkin moniulotteiseksi.

Erin Kellyn mukaan romaanissa on hänen kunnianhimoisin juonenkäänteensä tähän mennessä. Minulla meni vähän ohi, mihin käänteeseen Kelly viittaa. Kirjassa on toki muutamia juonenkäänteitä, yllättäviäkin, mutta yksikään käänteistä ei ole erityisen shokeerava. Yhden isoimman käänteen osasin arvata hyvissä ajoin etukäteen ja olin jopa melkoisen pettynyt, että Kelly oli päätynyt näin kliseiseen ratkaisuun.

Erin Kellyn Tanssija kuolee kahdesti on romaani, josta toisaalta pidin ja toisaalta en. Plussaa monitahoisuudesta, kirjassa nimittäin käsitellään baletin lisäksi muun muassa kipeitä menetyksiä, köyhyyttä ja laittomasti maassa oleskelua. Kirja viihdyttää ja koukuttaa. Mutta 500-sivuisessa romaanissa on aivan liikaa tyhjäkäyntiä ja toistoa, ennalta-arvattavuutta ja jännityksettömyyttä.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos Watch Her Fall, 2021.
Suomennos Markus Myllyoja. 493 sivua.