Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ei muita kuin me (Nobody But Us, suom. Elina Koskelin) on Ranskasta syntyneen, nykyisin Iso-Britanniassa asuvan Laure Van Rensburgin esikoisromaani. Aiemmin hän on kirjoittanut lukuisia lyhyitä tarinoita ja menestynyt myös kirjoituskilpailuissa.

Tämä on sellainen psykologinen trilleri, jossa heti alussa lukijalle paljastetaan, että jollekulle tulee käymään tosi pahasti. Talo. Sykkiviä sinisiä valoja. Poliisiautoja ja ambulanssi. Lattialla sydänriipus katkenneessa ketjussa. Ja verta joka värjää kaiken punaiseksi.

Ja sitten hypätään ajassa pari päivää taaksepäin. Kirjallisuuden professori Steven Harding ja hänen tyttöystävänsä opiskelija Ellie Matterson matkustavat juhlistamaan puolivuotispäiväänsä. Syrjäisessä talossa ei ole lähellä naapureita, eivätkä edes matkapuhelimet toimi, joten pariskunta saa viettää kolme päivää täysin toisistaan nauttien. Mutta sitten lumimyrsky saartaa talon, ja pian kaksikolle selviää, ettei kumpikaan heistä ei ole sitä mitä väittää olevansa.

Ei muita kuin he, kilometrien säteellä. Ulkona tuuli viskaa ryöpyn lumihiutaleita lasia vasten, kasaa lunta etu- ja takaovia vasten. Myrsky ei näytä laantumisen merkkejä. Tässä säässä näyttää yhä epätodennäköisemmältä, että he lähtisivät yhtään mihinkään. Ei epäilystäkään: Ellie on kokonaan hänen.

Laure Van Rensburgin Ei muita kuin me on aluksi tavallinen ihmissuhderomsku. Rakastunut pari, puoli vuotta yhdessä, ensimmäinen yhteinen reissu. Pientä jännitettä tuntuu olevan ilmassa, mutta ei mitään kovin kiinnostavaa. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen kirjailija nostattaa kierroksia ja loppua kohden vauhti vain kiihtyy, mutta ruuti tuntuu loppujen lopuksi jäävän ikävästi piippuun.

Yleensä pidän hidastempoisista psykologisista trillereistä, joissa henkilöhahmoihin tutustutaan rauhassa. Mutta tällä kertaa tarjolla on liian paljon liian pitkästyttäviä keskusteluja. Tiivistäminen ei olisi ollut ollenkaan pahitteeksi.

Kustantaja Otava, 2022.
Alkuteos Nobody But Us, 2022.
Suomennos Elina Koskelin. 351 sivua.