Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Myöhemmin (Later, suom. Ilkka Rekiaro) on kauhun kuninkaan tuorein suomennettu romaani. Stephen King kuuluu niihin kirjailijoihin, jonka uusin teos päätyy aina luettavakseni. Oli se sitten kauhua, jännäriä, dekkaria tai novellikokoelmaa, ahmin aina Kingit innoissani. Ja niin ahmin myös Myöhemmin-romaanin.

Kirjan päähenkilö Jamie Conklin on poika, joka näkee kuolleita ja juttelee heidän kanssaan. Vainajat eivät saa valehdella, he puhuvat aina totta. Kaikki Jamien näkemät kuolleet ovat juuri menettäneet henkensä, sillä pian kuolemansa jälkeen vainajat hiipuvat hiljalleen pois.

Jamien äiti työskentelee kirjallisuusagenttina. Äiti tietää paljon kirjoista mutta ei ymmärrä tarpeeksi raha-asioista, ja äiti on hassannut rahansa huijaukseen. Jamie ja äiti joutuvat muuttamaan halvempaan asuntoon, luopumaan autosta ja monista muista ylellisyyksistä, Jamie alkaa käydä julkista koulua. Elämä kolhii ja riepottelee. Äidin alkoholin käyttö lisääntyy.

Auttaakseen äitiään Jamie lupautuu keskustelemaan erään äskettäin kuolleen miehen kanssa. Mutta tämän keskustelun takia Jamie vedetään myöhemmin mukaan juttuun, jossa massamurhaaja on uhannut iskeä vielä kerran – haudan takaa.

Mitä jos hän kummittelisi – sillä kummittelustahan tässä oli kyse – minulle edelleen, kun olisin kaksikymmentävuotias? Tai neljäkymmentävuotias? Mitä jos hän olisi elämässäni, kun kuolisin kahdeksankymmenenyhdeksän vuoden iässä, odottaisi ja ottaisi minut vastaan tuonpuoleiseen eikä jättäisi minua rauhaan edes siellä, vaikka olisin kuollut?

Myöhemmin on hämmentävän ohut Kingin romaani, vain alle kolmesataa sivua. Luvut ovat lyhyitä, teksti on isokokoista ja nopealukuista. Mutta vaikka romaani on tiiviimpi kuin Kingiltä on totuttu lukemaan, sisältö on silti tuhtia ja monisyistä.

Myöhemmin vaikuttaa aluksi Jamie-pojan herkkävireiseltä kasvukertomukselta. Poika kertoilee omasta elämästään, äidistään ja poliisina työskentelevästä äidin ystävättärestä. Keskustelut kuolleiden kanssa tuovat romaaniin yliluonnollisia viboja. Kerronta on humoristista, värikästä ja nokkelaa.

Hiljalleen mukaan tulee dekkarin piirteitä, sitten lopulta kauhua. Ja miten hieno loppu kirjalla onkaan!

Kustantaja Tammi, 2022.
Alkuteos Later, 2021.
Suomennos Ilkka Rekiaro. 283 sivua.