Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Amerikan maa (American Dirt, suom. Elina Salonen) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Jeanine Cumminsin neljäs teos. Cumminsin juuret ovat Irlannissa ja Puerto Ricossa, ja hän onkin aiemmin kirjoittanut niin Yhdysvaltoihin kuin myös Irlantiin sijoittuvia kirjoja. Amerikan maan oikeudet on myyty lähes 40 kielelle.

Romaanin keskiössä on tavallinen keskiluokkainen meksikolaisperhe. Äiti Lydia omistaa kirjakaupan ja isä Sebastián työskentelee toimittajana. Kahdeksanvuotias poika Luca käy koulua ja on erittäin taitava maantiedossa sekä englannin kielessä. Elämä Acapulcossa on ihan hyvää ja onnellista.

Eräänä päivänä Lydian kirjakauppaan saapuu miellyttävä, flirttaileva mies. Sen jälkeen Javier palaa Lydian kauppaan yhä uudelleen. He uppoutuvat keskusteluihin niin rakastamistaan kirjoista kuin myös henkilökohtaisista yksityisasioistaan. Lydia huomaa kiintyvänsä Javieriin, heistä tulee hyvät ystävät. Lydia ei kuitenkaan tiedä, että Javier on huumekartellin pomo. Ja sitten Lydian aviomies Sebastián julkaisee huumepomosta paljastusartikkelin.

Perhe on kokoontunut lähisuvun kanssa viettämään Lucan serkun syntymäpäiväjuhlia, kun asemiehet hyökkäävät Lydian äidin talolle. Yhtäkkiä takapihalla makaa kuusitoista ruumista. Vain Lydia ja Luca säilyvät verilöylystä hengissä kuin ihmeen kaupalla. Mutta kun jengin jäsenet saavat kuulla heidän olevan yhä hengissä, nämä palaavat varmasti takaisin.

Lydia ja Luca lähtevät vaaralliselle pakomatkalle pohjoiseen, aikeinaan ylittää Yhdysvaltain raja ja aloittaa uusi elämä Yhdysvalloissa. Heistä tulee laittomia siirtolaisia.

Heidän on paettava. Heidän on päästävä pois Acapulcosta, niin kauas, ettei Javier Crespo Fuentes löytäisi heitä.

Odotukseni Amerikan maan suhteen olivat korkealla. Odotin pääseväni lukemaan ravistelevan, henkeäsalpaavan, kiihkeän romaanin. Ja juuri sellainen Amerikan maa on. Mykistävän upea teos.

Äidin ja pojan pakomatka Meksikon Acapulcosta Yhdysvaltoihin on täynnä rakkautta ja sinnikkyyttä mutta myös pelkoa, vaaroja, jännitystä. Toivoa ja toivottomuutta. Helpotuksen ja kauhun hetkiä. Hyviä ja pahoja ihmisiä.

Jeanine Cummins sanoittaa hienosti heidän ajatuksensa ja tunteensa. Kirjoittaa kauniisti mutta ei kaunistele. Kerronta on herkkävireistä ja koskettavaa. Cumminsilla on silmää pienille yksityiskohdille, mutta kerronta ei silti ole liian yksityiskohtaista.

Jeanine Cumminsin Amerikan maa on voimakas, silmiä avaava ja ajatuksia herättävä. Tunteisiin käyvä, järkyttävä ja ahdistava. Mutta myös toiveikas, lämmin ja sydämellinen.

Kirjaa on Pohjois-Amerikassa laajasti kritisoitu siitä, että se ei anna todellista kuvaa siirtolaisuudesta. Lydia ja Luca lähtevät matkalleen pieni omaisuus takataskussaan, kun todellisuudessa siirtolaiset ovat rutiköyhiä. Monia on myös raivostuttanut se, että valkoinen kirjailija on tarttunut näin herkkään aiheeseen. Jeanine Cumminsia on moitittu kulttuurisesta omimisesta ja siirtolaisuudella rahastamisesta.

Kirja julkaistaan elokuussa 2022.

Kustantaja Sitruuna Kustannus, 2022.
Alkuteos American Dirt, 2019.
Suomennos Elina Salonen. 445 sivua.