Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kaikki mitä sanoin oli totta. Mutta se ei ollut koko totuus.

Herätä minut kuolleista (Bring Me Back, suom. Satu Leveelahti) on brittikirjailija B. A. Parisin kolmas suomennettu psykologinen trilleri. B. A. Paris on salanimi, jonka takaa löytyy Bernadette MacDougall. Kirjailijan aiemmat romaanit Suljettujen ovien takana ja Romahduspiste eivät olleet kaunokirjallisesti mitään mestariteoksia, mutta molemmat saivat minut kääntelemään vimmattuna kirjan sivuja. Klaustrofobisia ja piinaavan uhkaavia trillereitä.

Tämän romaanin keskiössä on selvittämätön katoamistapaus. Kaksitoista vuotta sitten Finn ja Layla olivat palaamassa kotiin Englantiin lomamatkalta Ranskasta. Finn pysähtyi levähdyspaikalla käydäkseen vessassa ja jätti Laylan odottamaan autoon. Kun Finn parin minuutin kuluttua palasi takaisin autolle, Layla oli kadonnut jäljettömiin. Samana yönä Finn antoi poliisille lausunnon, jossa osa oli totta, mutta hänen kertomansa ei kuitenkaan ollut koko totuus.

Nyt, kaksitoista vuotta myöhemmin, Finn on menossa naimisiin Laylan sisaren Ellenin kanssa. Mutta häiden alla Layla tuntuu alkavan yhtäkkiä kummitella. Heidän entinen naapurinsa väittää nähneensä Laylan. Heidän talonsa edestä jalkakäytävältä löytyy samanlainen pieni maatuskanukke, jota Layla piti onnenkalunaan. Kun tapauksia tulee lisää, Finn huolestuu tosissaan. Kummallisia sattumuksia ja pahaenteisiä viestejä jotka kaikki viittaavat Laylaan. Kuka häntä kiusaa? Vai onko Layla sittenkin yhä elossa?

”Layla!” Hänen nimensä repeytyy kurkustani yhtä aikaa nyyhkäisynä ja huutona.”Layla!” Nappaan nuken käteeni ja pyörin ympäri huutaen hänen nimeään yhä uudelleen ja uudelleen. Layla! Layla! Layla! Toivon, että tuuli kantaa nimen sinne, missä hän on. Huudan, kunnes ääneni on käheä, mutta hän ei tule.

Psykologisille trillereille tyypilliseen tapaan B. A. Paris juoksuttaa tarinaansa eteenpäin kahdessa eri aikatasossa, nykyajassa ja menneisyydessä. Lukija pääsee kurkistamaan niin Finnin ja Laylan ensitapaamiseen ja heidän seurusteluvuosiinsa kuin myös Finnin nykyiseen elämään Laylan sisaren Ellenin kanssa. Olisin mieluusti lukenut menneisyyden tapahtumista enemmänkin, nyt muutamat tapaukset käsiteltiin vain ohimennen sivulauseessa.

Kirjan luvut ovat lyhyitä. Jännitettä luodaan pienillä paljastuksilla ja epämääräisillä vihjeillä. Tietyt seikat paljastetaan lukijalle ehkä liiankin nopeasti, sitten jahkaillaan ja vatvotaan, ja jännite pääsee harmillisesti lopahtamaan. Kirja on erityisesti keskivaiheilla suorastaan tylsä, eikä loppuratkaisu onnistunut yllättämään minua. Epäuskottavaa ja epäloogista.

B. A. Parisin Herätä minut kuolleista ei valitettavasti ole kovinkaan kummoinen psykologinen trilleri. Aineksia olisi ollut jännittävämpääkin romaaniin. Minua tämä ei kuitenkaan nyt onnistunut kietomaan pauloihinsa.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos Bring Me Back, 2018.
Suomennos Satu Leveelahti. 293 sivua.