Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Järven toisella puolella mies katsoo Linaa, joka työntää puhelimen taskuunsa. Evaa, joka kävelee polkua pitkin pihalle. Torbjörniä, joka nousee seisomaan ja häipyy sisään taloon. Hän laskee kiikarin ja palaa aamupäivällä kaatamiensa nuorten koivujen luo. Poistaa kirveellään helposti ohuet oksat ja alkaa teroittaa runkojen päitä.

Tappoaikataulu (Konferensen, suom. Sirje Niitepõld) on ruotsalaisen kauhutrilleristin Mats Strandbergin uusin suomennettu romaani. Olen aiemmin lukenut häneltä kauhuromaanin Hoivakoti, jonka tapahtumat sijoittuivat vanhusten palvelutaloon. Tappoaikataulussa pääsemme osallistumaan kunnan työntekijöiden kylmäävän kehityspäivään.

Pienen ruotsalaiskunnan maankäyttöyksikön työntekijät kokoontuvat viettämään kehityspäivää Kolarinjärven mökkikylään. Tarkoitus on saada kaikki innostumaan Kolarinniityn kauppakeskushankkeesta, joka on suututtanut monet kuntalaiset kuin myös kunnan työntekijät. Rakennushankkeen takia paikallinen maanviljelijä oli menettänyt perintötilansa, maansa ja toimeentulonsa.

Ja koska kyseessä on Mats Strandbergin romaani, kehityspäivä ei tietenkään ole mikään leppoisaa tyhyilyä. Järven toiselta puolen joku nimittäin tarkkailee mökkikylään kokoontunutta väkeä. Joku joka janoaa veristä kostoa. Ja illalla pimeän tullen ihmisiä alkaa kadota. Pelko leviää. Keneen voi luottaa ja kuka on vihollinen?

Jenny ehtii huomata jotain metallista, joka välkähtää hänen silmiensä edessä ennen kuin kaikki muuttuu pimeäksi. Pää täyttyy rytinästä, joka saa hänet ajattelemaan metsässä kaatuvaa puuta. Kipu syöksähtää päähän kuin valkoinen tuli.

Kirjan ensimmäinen kolmannes käytetään henkilöhahmoihin tutustumiseen ja tarinan pohjustukseen. Osa kunnan maankäyttöyksikön työntekijöistä on innoissaan kauppakeskushankkeesta. Osa kantaa kaunaa, on vihoissaan ja haistaa palaneen käryä. Yksi yrittää sinnitellä työuupumuksen ja masennuksen kanssa, toinen odottelee lähestyviä eläkepäiviä. Katkeruutta, jännitteitä, vihamielisyyttä.

Ja sitten paikalle saapuu joku ulkopuolinen henkilö pahat mielessään. Mats Strandberg tarjoilee niin groteskin kattauksen verta ja suolenpätkiä, että kauhu tuntuu yliampuvalta eikä henkilöhahmojen hätä onnistu aidosti koskettamaan. Tykitys on kuitenkin niin huikeaa, että sivut kääntyilivät vauhdilla. Miten vangitsevaa onkaan seurata murhamiehen hiiviskelyä ympäri mökkikylää.

Mats Strandbergin Tappoaikataulu on täydellinen aivojen nollaus -trilleri kesäloman alkuun. Vetävää kerrontaa, koukuttavaa kauhua. Ja loppuratkaisu on mykistävän tyrmäisevä.

Kustantaja Like Kustannus, 2022.
Alkuteos Konferensen, 2021.
Suomennos Sirje Niitepõld. 384 sivua.