Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ne jotka tappavat (suom. Anu Heino) on ruotsalaisen Klas Ekmanin esikoisromaani. Aiemmin Ekman on julkaissut useita muusikkoelämäkertoja ja kirjoittanut lukuisiin sanoma- ja aikakauslehtiin. Ekman työskentelee toimituspäällikkönä kustantamossa.

Ne jotka tappavat -trilleri kuvaa tavallisia ihmisiä, jotka joutuvat yllättäen täysin epätavalliseen, kauhistuttavaan tilanteeseen. Kun yksi väärä päätös johtaa moraalia rajusti koettelevaan syöksykierteeseen. Mutta kuinka pitkälle sitä oikein olisikaan valmis menemään?

Elämä oli hajonnut palasiksi niin äkisti.
Vain kuukautta aikaisemmin Annan suurimpia murheita olivat olleet hänen poikansa ongelmat ja elämä tylsän miehen kanssa.
Nyt hän työnsi ruumiinosia jätesäkkiin.

Romaanin päähenkilöt ovat Anna ja Johan. Kumpikin on tahoillaan naimisissa, mutta heillä on salasuhde. He tapaavat syrjäisessä hotellissa, eikä viikonloppu suju suunnitelmien mukaan. Johan on eroamassa vaimostaan ja haaveilee yhteisestä elämästä Annan kanssa. Mutta Anna haluaa keskittyä perheeseensä ja lopettaa suhteen Johanin kanssa.

Riitaisalla kotimatkalla yksi teko johtaa peruuttamattomaan virheeseen ja tapahtuu kammottava onnettomuus. Anna ja Johan päättävät salata tekonsa. Mutta tekoaan peitellessään he uppoavat yhä syvemmälle valheiden ja vääryyksien suohon.

Hän ei ollut enää sama ihminen.
Vai oliko hänestä vasta nyt tullut oma itsensä? Olivatko tapah­tuneet tuoneet esiin sen, joka hän oli aina oikeastikin ollut?
Se oli pelottava ajatus.

Klas Ekmanin Ne jotka tappavat vaikutti aluksi kliseiseltä ihmissuhdedraamalta. Kaksi ärsyttävän tylsää ja väritöntä tyyppiä tapailee toisinaan puolisoiltaan salaa. Sitten erotaan ja riidellään. Ja taas palataan yhteen ja erotaan. Hohhoijaa.

Mutta tästäpä kehkeytyy varsin koukuttava trilleri. Päähenkilöiden hätä ei herätä myötätuntoa, ja juoni on epäuskottava, paikoitellen lipsahtaa koomisenkin puolelle. Mutta parina iltana sorruin valvomaan ihan liian myöhään, kun en vain malttanut laskea kirjaa käsistäni. Annan ja Johanin syöksykierteessä on jotain merkillisen kiehtovaa, vangitsevaa.

Toivottavasti tarinaan lisätään syvyyttä, realismia ja kuvataan tämä televisiosarjaksi. Ne jotka tappavat toimisi todennäköisesti erittäin hyvin televisioruudulla, jopa paremmin kuin näin kirjana.

Kustantaja Into Kustannus, 2022.
Alkuteos De kapabla, 2020.
Suomennos Anu Heino. 352 sivua.