Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Herään siihen, kun aviomieheni veri tipahtelee pisaroina lattiaan.
Kuin vuotava hana.
Tap. Tap. Tap.
Pehmeät pienet lisahdukset makuuhuoneen lautalattialla.

Englantilainen kirjailija Katie Lowe on valmistunut Birminghamin yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi ja kirjoittaa nyt väitöskirjaansa naisten raivosta kirjallisuudessa. Lowelta on aiemmin suomennettu psykologinen trilleri Jumalten verta suonissamme, mutta sitä en ole lukenut. Tämä Lowen toinen suomennettu romaani Graham Cattonin murha herätti kuitenkin kiinnostukseni.

Graham Catton oli täydellinen aviomies ja isä, arvostettu kirjallisuuden professori, monien ihailema mies. Mutta yhtenä yönä joku murhasi hänet. Hänen vaimonsa, psykiatri Hanna Catton, kertoo poliiseille, ettei muista yöllisestä väkivaltaisesta hyökkäyksestä mitään. Pian poliisit pidättävät Mike Philipsin, joka vannoo syyttömyyttään, mutta hänet tuomitaan murhasta.

Mutta miksi ihmeessä kukaan olisi halunnut murhata hyvämaineisen Graham Cattonin? Puhuuko vaimo Hannah totta murhayön tapahtumista? Ja miksi Mike Philips tuomittiin niin heppoisin todistein?

Kymmenen vuotta myöhemmin Hannah on yrittänyt jättää menneisyyden taakseen. Hän työskentelee psykiatrina syömishäiriöklinikalla ja elää rauhallista elämää teini-ikäisen tyttärensä Evien sekä miesystävänsä Danin kanssa. Mutta toimittaja Anna Byers repii vanhat haavat auki.

Annalla on suosittu true crime -podcast Tuomio, jonka avulla hän on saanut kumottua vääriä vankilatuomiota. Podcastin uusi kausi keskittyy Graham Cattonin murhaan, ja jokainen jakso paljastaa uusia raskauttavia faktoja. Anna uskoo Mike Philipsin istuvan syyttömänä vankilassa. Podcastin fanien armeija käy hyökkäykseen.

Grahamin murhan lisäksi romaanissa selvitetään Hannahin edesmenneen isoäidin mysteeriä. Margot oli aikoinaan suljettu läheiseen Hawkwoodin mielisairaalaan. Nyt Hawkwood on ränsistynyt ja osin luhistunut rakennus, mutta vanha sairaala ja isoäidin tapaus kiinnostavat suuresti Hannahia.

Rikospodcastit, psykiatriset sairaalat ja terapiaistunnot ovat molemmat jo kuluneita ja kaluttuja aiheita jännityskirjallisuudessa, mutta ihan mielelläni luin tätä Katie Lowen psykologista trilleriä. Aluksi Graham Cattonin murha tuntui aavistuksen sekavalta, mutta pian tarina imaisi minut mukaansa.

Graham Cottonin murha on sellainen perushyvä jännäri, jonka on helppo kuvitella kääntyvän televisiosarjaksi tai elokuvaksi. Tämä ehkä jopa toimisi paremmin televisiossa, sillä kirjassa muutamia maneereja ja kliseisyyksiä toistellaan ärsyttävyyteen saakka.

Jännitystä rakennellaan hitaasti. Totuutta kuoritaan kerros kerrokselta, paljastetaan pala palalta. Vaikka lukija osaakin aavistaa jotain etukäteen, juonenkäänteet tarjoavat myös mukavasti yllätyksiä. Kokonaisuutena romaani on ehkäpä turhan pitkitetyn tuntuinen, epäuskottavakin, eikä loppumetreillä Katie Lowe onnistu tipauttamaan toivomaani todellista ylläripommia.

Kustantaja Gummerus, 2022.
Alkuteos The Murder of Graham Catton, 2021.
Suomennos Kristiina Vaara. 422 sivua.