Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Saksalainen Sebastian Fitzek tuli viime vuonna rytinällä suomalaisten trillerifanien tietoisuuteen, kun Bazar Kustannus alkoi suomentaa hänen piinaavan jännittäviä psykotrillereitään. Rajuja, raastavia, raivokkaita. Fitzek on totisesti saanut meidät kääntelemään kirjan sivuja vimmatusti ja nipistämään yöunistamme.

Potilas-trilleri sulki meidät psykiatrisen sairaalan lukittujen ovien taa. Matkustaja 23 lähetti meidät seilaamaan keskelle merta hulppealle luksusristeilijälle. Ikkunapaikka 7A kiidätti meidät ylös taivaalle, kilometrien korkeuteen, lentopelkoisena lentokoneeseen. Ja nyt suomeksi on saatu taas uusi sykettä nostattava jännäri, nimeltään Terapia, joka viskaa meidät myrskyiselle saarelle hyytäviin terapiaistuntoihin.

Berliiniläinen psykiatri Viktor Larentz menetti tyttärensä neljä vuotta sitten. Kaksitoistavuotias Josy oli monta kuukautta kärsinyt oudoista oireista, ja epätoivoiset vanhemmat olivat käyttäneet lasta monella eri lääkärillä. Ja sitten, eräällä lääkärikäynnillä Josy katosi selittämättömästi jäljettömiin.

Murtunut isä on matkustanut syrjäiselle Pohjanmeren saarelle ja yrittää vihdoin toipua tyttärensä katoamisen aiheuttamasta traumasta. Mutta yllättäen Viktorin talolle ilmestyy vieras. Lastenkirjailija Anna Spiegel kertoo kärsivänsä harvinaisesta skitsofrenian muodosta, hän uskoo tarinoidensa hahmojen muuttuvan todellisiksi. Viktor ei ole työskennellyt psykiatrina tyttärensä katoamisen jälkeen, eikä hän halua ottaa Annaa potilaakseen.

Mutta kun myrsky saartaa saaren eivätkä laivat kulje, Viktor suostuu vastentahtoisesti kuuntelemaan Annaa. Terapiaistunnot heittävät Viktorin keskelle painajaista. Annan viimeisin romaani oli kertonut tuntemattomasta sairaudesta kärsivästä tytöstä, joka katoaa yhtäkkiä jäljettömiin. Aivan niin kuin Josy. Ovatko Annan puheet vain skitsofreenikon höpinää, vai tietääkö Anna oikeasti jotain Josyn katoamisesta?

Huhheijaa! Sebastian Fitzekille tuttuun tapaan myös Terapia tarjoaa melkoisia juonenkäänteitä ja ankaraa kieputusta. Lukija ei voi olla varma, mikä on kuvitelmaa ja mikä totta, kuka sekoilee ja kuka on järjissään. Sivut kääntyilivät vauhdilla, kun halusin kiihkeästi saada selville totuuden.

Terapia on Fitzekin kirjailijauran alkupään tuotantoa, eikä Fitzek selvästikään ollut vielä päässyt parhaimpaan iskuunsa. Koukuttavuudestaan huolimatta Terapia on nimittäin harmillisen ennalta arvattava. Onnistuin jo hyvissä ajoin päättelemään parikin loppuratkaisuun liittyvää merkittävää asiaa.

Kustantaja Bazar, 2022.
Alkuteos Die Therapie, 2006.
Suomennos Sanna van Leeuwen. 301 sivua.

* * *

Bazarin julkaisemat Sebastian Fitzekin jännärit:
Potilas (Der Insasse 2018, suom. 2021)
Matkustaja 23 (Passagier 23 2014, suom. 2021)
Ikkunapaikka 7A (Flugangst 7A 2017, suom. 2021)
• Terapia (Die Therapie 2006, suom. 2022)
• Sielunmurskaaja (ilmestyy suomeksi 9/2022)