Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruotsalaisen Ninni Schulmanin dekkarit sijoittuvat hänen lapsuutensa maisemiin Värmlandiin. Hagfors-dekkarisarjan pääosassa on toimittaja Magdalena Hansson, joka onnistuu toistuvasti sotkeentumaan rikostapauksiin. Kun kellot seisahtuvat on dekkarisarjan kuudes ja toiseksi viimeinen osa.

Hagforsissa vietetään hiostavan helteistä heinäkuuta. Kesäteatteri harjoittelee karismaattisesta kellosepästä kertovaa kotiseutunäytelmää. Vain kaksi päivää ennen ensi-iltaa yksi näyttelijöistä katoaa, ja pian hänen ruumiinsa löydetään hukutettuna joesta. Ja sitten kuolee toinenkin nuori teatteriryhmän jäsen. Vainoaako edesmenneen kelloseppä Johan Tinglöfin kirous näyttelijöitä? Onko Hagforsin kesäidylliin pesiytynyt sarjamurhaaja?

Kirjasarjoissa parasta on tutut henkilöhahmot ja heidän elämänsä seuraaminen. Toimittaja Magdalena Hanssonin mies Petter ei käy enää reissuhommissa Norjassa, mutta perheen arki on silti raskasta, Magdalena nimittäin potee vakavaa masennusta. Poliisi Petra Wilander on sairastumisensa myötä laittanut elämänsä uusiksi, eronnut Lassesta ja elää nyt etäsuhteessa Geirin kanssa. Poliisi Christer Berglundin puoliso Torun on raskaana, pariskunta on kovin huolissaan vauvan terveyden puolesta.

Ninni Schulmanin Kun kellot seisahtuvat on kelpo dekkari, oikein oivallista arkijännitystä. Vaikka kirjassa käsitellään synkkiä asioita, julmia murhia ja lamauttavaa masennusta, dekkari ei silti ole raskasta luettavaa. Juoni rullailee eteenpäin mukavan helppolukuisesti ja sujuvasti, eikä väkivallalla mässäillä liiaksi. Plussaa myös yllätyksellisyydestä. Ehkäpä jopa sarjan paras osa!

Kustantaja Tammi, 2022. 492 sivua.
Alkuteos När alla klockor stannat, 2019.
Suomennos Antti Saarilahti.

* * *

Hagfors-sarja:
1. Tyttö lumisateessa (Flickan med snö i håret 2010, suom. 2017)
2. Poika joka ei itke (Pojken som slutade gråta 2012, suom. 2018)
3. Vastaa jos kuulet (Svara om du hör mig 2013, suom. 2019)
4. Älä kerro kenellekään (Vår egen lilla hemlighet 2015, suom. 2020)
5. Tervetuloa kotiin (Välkommen hem 2016, suom. 2021)
6. Kun kellot seisahtuvat (När alla klockor stannat 2019, suom. 2022)
7. Juhlimaan tulkaa (Dagen är kommen 2021, suom. tulossa 11/2022)