Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Pöydän päässä on tyhjä tuoli, ja se saa kyyneleet kihoamaan silmiini tahtomattani. Niin moni puuttuu. Meitä oli yhdeksännen luokan alussa kaksikymmentä.
Joitakin heistä emme koskaan enää tule näkemään.

Kuinka tähdet kuolevat on vaasalaisen Jenni Multisillan kolmas romaani. Multisilta on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, hän työskentelee ilma-akrobatia- ja tankotanssiohjaajana sekä joogaopettajana. En ollut aiemmin lukenut Multisillan psykologisia trillereitä, mutta olin kuullut näistä paljon kehuja, ja innostuneena tartuin romaaniin.

Reposaaressa Villa Toivossa järjestettävä luokkakokous kokoaa yhteen viidentoista vuoden takaisen musiikkiluokan porukan. Ja kuten arvata saattaa, kyseessähän on psykologinen trilleri, ei vanhojen koulukavereiden tapaamisesta todellakaan kehkeydy mikään hauska viikonloppu. Jännite kasvaa kasvamistaan, kun ilma sähköistyy vanhoista kaunoista, raastavista muistoista, synkistä salaisuuksista. Mitä viisitoista vuotta sitten ysiluokalla oikein tapahtui?

Kuinka tähdet kuolevat on niitä psykologisia trillereitä, joissa lukija tuntee aluksi olevansa aivan pihalla. Kuka kukin on, millaiset ovat henkilöiden väliset suhteet, mikä on totta ja mikä valetta. Välillä seuraillaan tapahtumia luokkakokouksessa, välillä palaillaan ajassa viisitoista vuotta taaksepäin ysiluokalle. Riveiltä ja rivien välistä lukijalle alkaa hiljalleen hahmottua jonkinlainen kuva kokonaisuudesta, mutta omanlaisensa epätietoisuus kulkee mukana läpi kirjan.

Minäkertoja on epämiellyttävän oloinen päähenkilö, juonitteleva ja epäluuloinen. Lukijalla on omat epäilyksensä. Mutta onko tarinan pahis Maija, hänen luokkakaverinsa Jessika, heidän musiikin opettajansa Salo vai sittenkin joku muu? Entä Maria, mikä on hänen osuutensa tässä tarinassa? Ja kuka on Bettina, jonka nimi vilahtelee välillä ihmisten puheissa?

Minun makuuni tämä on turhan sekava ja hämärä psykologinen trilleri. En oikein saanut otetta henkilöhahmoista. Kaiken lisäksi henkilöt olivat epäuskottavan unohtelevaisia. Miten joku ei muka tunnista viidentoista vuoden takaisia koulukavereitaan ja olisi muutenkin onnistunut unohtamaan niin monia asioita menneisyydestään?!

Jenni Multisillan Kuinka tähdet kuolevat on parhaimmillaan nopeassa tahdissa ahmaistuna. Psykologisen trillerin tunnelma kuhisee pahoja aavistuksia ja hiipivää ahdistusta. Ihan toimiva jännäri joka onnistui koukuttamaan ja viihdyttämään. En tähän täysillä hullaantunut, mutta ymmärrän hyvin, miksi Multisiltaa on niin paljon kehuttu. Saatanpa toistekin lukea hänen romaanejaan.

Kustantaja Like, 2022. 339 sivua.