Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Mietin pitkään, jaksanko juuri nyt lukea dystooppista romaania. Tällä hetkellä tämä meidän oma maailmamme tuntuu muuttuneen painajaismaiseksi dystopiaksi, koronapandemioineen ja Ukrainan sotineen. Mutta päätin rohkaista mieleni ja sukeltaa Nattavaaran synkkiin syvyyksiin.

Nattavaara on Pohjoinen trilogia -sarjan ensimmäinen osa. Thomas Engström ja Margit Richert ovat aviopari, tämä on heidän ensimmäinen yhteinen kirjaprojektinsa. Engström on aiemmin julkaissut muutaman romaanin, lisäksi hän kirjoittaa säännöllisesti Aftonbladetiin. Richert on Dagens Nyheterin kolumnisti ja kirjallisuuskriitikko.

Romaani maalailee lohdutonta kuvaa lähitulevaisuudestamme, suunnilleen vuoden 2050 paikkeilla. Toinen toistaan seuranneet katastrofit ovat tuhonneet tuntemamme maailman. Ilmastonmuutosta, sotia, pandemioita. Monet eläinlajit ovat kuolleet sukupuuttoon. Ihmiset joutuvat sinnittelemään vähällä ja raapimaan ravintonsa kuivasta maasta. Viina- ja huumekauppa kukoistaa.

Pohjoisessa sijaitseva Nordmark on irtautunut Ruotsista ja itsenäistynyt. Nordmarkin tasavaltaa hallitsee narsistinen jaarli Sebastian Hall, takapirunaan vehkeilevä varajaarli Daniel Hartmann. Murheita aiheuttavat muun muassa rettelöivät saamelaississit ja saarnaavat hesekieliläiset. Mutta syntyykö sisällissota ja miten käy tulevien vaalien?

Jokkfallin kylässä kuusitoistavuotias Erik löytää järkytyksekseen vanhempiensa ruumiit rantasaunasta. Isä ja äiti ovat tehneet itsemurhan. Erik jää kaksin yhdeksänvuotiaan pikkusiskonsa Sofian kanssa. Kyläläiset pelkäävät vanhempien menehtyneen tarttuvaan tautiin ja lapset karkotetaan. Erik päättää lähteä siskonsa kanssa hakemaan oikeutta Kiirunasta, Nordmarkin pääkaupungista.

Strittjomvaren kylässä nelikymppinen Marja asustaa mökissä miehensä Mårtenin kanssa. Pariskunnalla on pulaa ruuasta, polttopuusta ja kaikesta muustakin, vaikka he raatavat kovasti. Mårten on lähtenyt käymään markkinoilla, mutta hän ei palaa reissultaan takaisin kotiin nälkäisen vaimonsa luo. Ja sitten Marjan kauhuksi rosvosakki tunkeutuu taloon ja vohkii heidän vähäisen omaisuutensa. Kaiken menettänyt Marja päätyy polkupyöräilevän rikollisjoukkion matkaan. Hän saa selville, että Mårten on myyty orjaksi, ja hän päättää kostaa.

Thomas Engströmin ja Margit Richertin Nattavaara on kolkko ja iloton romaani. Ihmisiltä on viety lähes kaikki, uhkia ja vaaroja on kaikkialla, elämä on pelkkää taistelua ja kituuttamista päivästä toiseen. Tämä ei kyllä yhtään helpottanut sitä tuskaa, jota tällä hetkellä koen maailmantilanteesta.

Nattavaara on trilogian ensimmäinen osa. Ja siltä tämä tuntuikin. Tarina jäi nimittäin aivan kesken. Niin paljon minua alkoi kiehtoa ja kiinnostaa dystooppinen Nordmark ja sen henkilöhahmot, että saatanpa vielä jatkaa kylmäävän Pohjoisen trilogian parissa. Sarjan seuraavan osan nimi on Armasjärvi, toivottavasti sen suomennoksen ilmestymisen aikaan todellisen maailman tilanne olisi seesteisempi.

Jos aikakoneita olisi olemassa, Sonja oli usein ajatellut, pahin kulttuurišokki vanhan ajan ihmisten kanssa liittyisi juuri siihen: ne eivät tajunneet käyvänsä sotaa luontoa vastaan eivätkä ymmärtäneet sitäkään, että mitä pahemmin luonto kärsi, sitä varmemmin se tempaisi ihmiset mukanaan suureen kuolemaan. Luonnon köyhdyttäminen merkitsi sitä että söi omaa taloaan, söi sänkynsä, vaatteensa, ja lopuksi, koska häpeän kiihdyttämä nälkä vain paheni syömällä, söi itsensäkin.

Kustantaja Into, 2022.
Alkuteos Nattavaara, 2020.
Suomennos Kari Koski. 359 sivua.
Äänikirjan lukija Toni Kamula.