Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Olen hotellisiivoojasi. Tiedän sinusta paljon, mutta mitä sinä lopulta tiedät minusta?

Nita Prose, oikealta nimeltään Nita Pronovost, on kanadalaisen kustantamon varatoimitusjohtaja. Huonesiivooja on pitkän uran kirja-alalla tehneen torontolaisen ensimmäinen romaani. Sen oikeudet myytiin jo ennen julkaisua useisiin maihin, ja kirjasta on tekeillä elokuva. Suomessa Huonesiivooja ilmestyy 24.1.2022.

Huonesiivooja-romaanin päähenkilö on kaksikymmentäviisivuotias Molly. Hän työskentelee siivoojana hienossa viiden tähden Regency Grand Hotelissa. Hän rakastaa työtään, kaunista hotellisiivoojan kärryään ja siistiä työasuaan. Valkoinen paitapusero ja musta kynähame ovat kuin näkymättömyysviitta, kukaan ei kiinnitä kunnolla huomiota hotellisiivoojaan.

Molly on monien mielestä omituinen. Hänellä on usein hankalaa sosiaalisissa tilanteissa. Hän valitsee sanansa väärin, ei osaa tulkita ihmisten kehonkieltä, töksäyttelee ja loukkaa. Mutta töissä, työasu yllään, hän sulautuu joukkoon, muuttuu osaksi hotellin sisustusta. Kunhan hän vain pitää suunsa kiinni, hotellissa kukaan ei huomaa häntä.

Eräs aivan tavallinen työpäivä muuttuu yllättäen täysin epätavalliseksi, kun Molly löytää sviitin vuoteesta kuolleen miehen. Hotellin vakiovieras, kiinteistöpohatta Charles Black on murhattu. Ruumiin löytäneen siivoojan erikoinen käytös herättää poliisin huomion, ja pian Molly on poliisin pääepäilty.

Totta puhuakseni kaikki ei nyt ole kunnossa. Minut on pidätetty murhasta epäiltynä.

Nita Prosen Huonesiivoojaa mainostetaan ennakkokappaleen takakannessa suljetun paikan murhamysteeriksi, mutta eihän tämä ihan sellainen ollut. Mutta tätä voisi luonnehtia kevyeksi cozy crime -romaaniksi. Kirja ei missään vaiheessa mene kovin jännittäväksi, joten yleensä dekkareita välttelevät saattaisivat viihtyä Mollyn seurassa.

Murha tapahtuu heti Huonesiivoojan ensimmäisessä luvussa, mutta tarinaa rakennellaan hitaasti, Mollyyn ja hotelliin rauhassa tutustuen. Välillä muistellaan menneitä, sitten taas palataan takaisin nykyhetken tapahtumiin. Kerronta on yksityiskohtaista, kuvailevaa.

Juonessa on tiettyjä seikkoja, joista en niin pitänyt. Autismikirjon piirteitä omaava Molly on kiltti ja sympaattinen mutta kovin sinisilmäinen ja hyväuskoinen. Dekkarin päähenkilöksi sopii huonosti näin naiivi tyyppi, sillä nyt lukija on usein ärsyttävästi monta askelta Mollya edellä. Lisäksi osa juonenkäänteistä on aivan liian epäuskottavia.

Nita Prosen Huonesiivooja on mukavan kevyt dekkari. Mutta en oikein loppujen lopuksi tiedä, pidinkö lukemastani vaiko en. Kirja on ehdottomasti viihdyttävä ja helppolukuinen, päähenkilö on kiinnostavan persoonallinen. Mutta rikosjuoni on kovin heppoinen, jopa yllätyksetön.

Kustantaja Bazar, 2022.
Alkuteos The Maid, 2022.
Suomennos Katariina Kallio. 336 sivua.