Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Hän muistelee näkemiään elokuvia ryöstäjistä, jotka suunnittelevat viimeistä keikkaa. Jos noir on genre, ”vielä yksi keikka” on alagenre. Niissä leffoissa viimeinen keikka menee aina syteen. Billy ei ole pankki- eikä muukaan ryöstäjä eikä hän toimi porukassa eikä ole taikauskoinen, mutta viimeisen keikan ajatus jäytää häntä silti. Ehkä siksi, että hinta on niin kova. Ehkä siksi, ettei hän tiedä kuka maksaa viulut ja miksi.

Billy Summers on Irakin sodassa palvellut merijalkaväen sotilas ja tarkka-ampuja. Viimeiset parikymmentä vuotta hän on työskennellyt palkkamurhaajana. Mies joka tappaa vain pahoja tyyppejä. Mutta nyt 44-vuotias Billy haaveilee eläkkeelle jäämisestä. Edessä on vielä viimeinen, rahakas keikka, jonka palkkion turvin hän voi elellä loppuelämänsä mukavasti.

Billy asettuu pikkukaupunkiin odottelemaan sopivaa hetkeä viimeisen murhakeikan toteuttamiselle. Hän omaksuu kirjailijan peiteroolin ja päättää ihan oikeastikin kirjoittaa. Koska miksipäs ei. Billy on aina salaa ollut lukutoukka ja joskus haaveillutkin kirjan kirjoittamisesta.

Mutta sitten pitkän odotuksen jälkeen koittaa vihdoin se päivä, jolloin palkkamurha pitäisi suorittaa. Ja Billy Summersin pahat ennakkoaavistukset käyvät toteen. Pian hänellä on melkoinen sotku siivottavanaan.

Oli virhe suostua viipymään tässä kaupungissa näin pitkään. Monopolyn pelaaminen oli virhe. Takapihan grillijuhla oli virhe. Peltilintuihin osuminen tivolissa? Virhe. Suurin virhe oli se, että hänellä oli aikaa ajatella ja toimia kuten tavallinen ihminen. Hän ei ole tavallinen ihminen. Hän on palkkamurhaaja, ja jos hän ei ajattele kuten se, joka ja mikä hän on, hän ei ikinä selviä.

Kauhun kiistaton kuningas Stephen King (s. 1947) on yksi niistä lempikirjailijoistani, jonka uusin teos päätyy aina luettavakseni. Oli se sitten kauhua, jännäriä, dekkaria tai novellikokoelmaa, ahmin aina Kingit innoissani. Tälläkin kertaa uuden Kingin romaanin löytyminen postipaketista aiheutti riemunkiljahduksia, ja päätin lukea Billy Summersin vielä joululomani aikani.

Ja ai että miten minä taas nautinkaan Stephen Kingin nokkelasta juonenkuljetuksesta ja eläväisistä henkilöhahmoista! Jokainen henkilöhahmo on oma persoonansa, eivätkä edes pienten sivuroolien esittäjät ole ohuita ja elottomia. Värikästä kieltä ryydittävät napakat heitot ja hersyvän mustan huumorin pilkahdukset.

Juonikin on varsin mainio. Etukäteen vähän kammoksuin, miten palkkamurhaajan seikkailut minuun uppoaisivat, mutta Billy Summers on symppis tyyppi, mukava ja fiksu mies. En ihan kauhean innoissani ollut tietyistä juonenkäänteistä, mutta juoni on kuitenkin niin vetävä, että ahmaisin 500-sivuisen romaanin parissa päivässä. Ja kirjan lopusta pidin. Erittäin paljon.

Englanninkielinen alkuteos Billy Summers, 2021.
Suomentanut Ilkka Rekiaro.
Kustantaja Tammi, 2022. 509 sivua.
Kannen suunnitellut Juri Patrikainen.