Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Näin sen kaiken siis piti loppua.
Ulko-ovi oli sulkeutunut ja hän oli yksin. Ei sillä mitään väliä ollut. Kukaan ei käynyt kyselemässä hänen kuulumisiaan tai päivän suunnitelmia. Ollut kiinnostunut hänen elämästään millään tavalla.
Päiväkirjan hän sulkisi lukolliseen kirjoituspöydän laatikkoon. Sen ne saisivat kaivettua esille ja luettua läpi sitten kun kaikki olisi jo ohi. Liian myöhään. Ne saisivat katua kaikkea jälkikäteen.

Anna pahan kiertää on kuudes osa Helsinkiin sijoittuvassa Isaksson-sarjassa, jonka on kirjoittanut Irlannissa asuva Markus Ahonen. Tällä kertaa Ahonen pureutuu dekkarissaan lähiöissä kytevään synkkään katkeruuteen ja sen seurauksiin.

Helsingin kaduilla riehuu väkivaltainen nuorisoporukka, joka tuntuu valitsevan uhrinsa täysin sattumanvaraisesti. Kotitekoiset pommit räjähtelevät. Tutkintaa johtaa rikosylikonstaapeli Markku Isaksson, jonka oma läheinen joutuu raa’an pahoinpitelyn uhriksi. Kyteekö jossakin vielä jokin tuhoisampi isku?

Vaikeita tapauksia oli vuosi vuodelta yhä enemmän. Hän näki kodeissa vellovan pahan olon, joka työnsi sormiaan koulun käytäville asti. Hän näki samassa tilanteissa olevia nuoria, joilla selkäranka ryhdistyi jokaisen vastoinkäymisen myötä. Ja niitä, joilla selkäranka oli, mutta joiden ryhtiä pätijät yrittivät kaiken aikaa horjuttaa. Hän näki kyykytettyjen silmissä leiskuvan vihan, kun epäoikeudenmukaisuudesta kumpuava raivo karkasi käsistä.

Anna pahan kiertää on ahdistavan sysimusta dekkari. Henkistä pahoinvointia ja katkeruutta, järjetöntä väkivaltaa ja lohduttomuutta. Ihmiset purkavat pahaa oloaan satuttamalla joko itseään tai muita. Mutta mistä tämä paha olo kumpuaa, mikä ajaa ihmiset tähän pahan kierteeseen? Ja voiko pahan kierrettä pysäyttää?

Monitasoisessa, runsaassa dekkarissa on paljon henkilöhahmoja ja juonipolkuja. Osa luvuista on kirjoitettu kursiivilla, näiden pätkien merkitys selviää lukijalle vasta aivan kirjan lopussa. Kaiken lisäksi tässä kuudennessa Isaksson-dekkarissa viitataan useasti edellisten kirjojen tapahtumiin. Minä olin lukenut aiemmista osista vain Meduusan, Jäljet ja Sydämenmurskajaiset enkä edes muistanut niistä enää mitään. Onneksi Ahonen yrittää kursia kokoon aiempia tapahtumia ja kertoa niistä pääpiirteissään lukijalle. Mutta minusta dekkari on kokonaisuudessaan harmillisen sekava ja liian rönsyilevä. Ehkä jotain tästä runsaudesta olisi voinut karsia pois?

Markus Ahosen Anna pahan kiertää ei todellakaan ole mikään helppo ja kevyt välipala, mutta kiinnostavasti Ahonen tarjoaa lukijoilleen painavaa yhteiskunnallista asiaa ja tiukkaa pohdiskeltavaa. Joskus pienikin apu, kannustavat sanat tai ystävällinen teko voi kääntää nuoren kurssin oikeaan suuntaan ja pitää hänet pois pahanteosta.

Kustantaja WSOY, 2021. 407 sivua.
Kansi Sanna-Reeta Meilahti.

* * *

Isaksson-dekkarit:
1. Meduusa, 2006
2. Palava sydän, 2008
3. Jäljet, 2014
4. Sydämenmurskajaiset, 2016
5. Sieluttomat, 2019
6. Anna pahan kiertää, 2021