Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

”7A on lentokoneen vaarallisin paikka. Varasin sen silkasta taikauskosta. Koska tahdoin välttämättä, että se jää tällä lennolla tyhjäksi.”

Saksalainen Sebastian Fitzek on saanut kääntelemään sivuja vimmatusti ja nostattanut sykettä vuoden 2021 aikana peräti kolmella suomennetulla jännärillä. Potilas sulki meidät psykiatrisen sairaalan lukittujen ovien taa. Matkustaja 23 lähetti meidät seilaamaan keskelle merta hulppealle luksusristeilijälle. Ja nyt Ikkunapaikka 7A kiidättää meidät ylös taivaalle, kilometrien korkeuteen, lentopelkoisena lentokoneeseen. Tällä on hyvä aloittaa uusi vuosi, räväkästi ja vauhdikkaasti!

Trillerin päähenkilö on psykiatri Mats Krüger, joka asuu tätä nykyä Buenos Airesissa. Rajusta lentopelosta kärsivä Mats ei ole astunut lentokoneeseen yli kahteenkymmenen vuoteen, mutta nyt Mats on päättänyt matkustaa lentäen tyttärensä luo Saksaan. Viimeisillään raskaana oleva Nele on pyytänyt isänsä luokseen, ja Mats haluaa tehdä kaikkensa korjatakseen välinsä tyttärensä kanssa.

Kuten arvata saattaa, lento Buenos Airesista Berliiniin ei suinkaan suju rennon mukavasti. Lentokoneen noustua ilmaan Mats saa järkyttävän puhelun. Joku on siepannut Nelen ja uhkaa tappaa tämän sekä syntymässä olevan vauvan, ellei Mats saa lentokonetta syöksymään maahan, surmaten kaikki sen kuusisataa matkustajaa.

Päänsärky moukaroi Matsin otsan takana kuin nyrkki, ja hänellä oli viheliäinen olo. Hän ei helvetti soikoon tahtonut satuttaa ketään. Hän ei tahtonut kuolla!

Sebastian Fitzek on taiturimainen mestari koukuttamaan lukijansa. Kirjan jokaiseen lukuun on sujautettu niin viiltävän terävä koukku, että trilleriä on pakko ahmia raivoisasti eteenpäin. Juuri, kun lukija ehtii kuvitella tietävänsä, miten tapahtumat tulevat etenemään, matto kiskaistaankin lukijan jalkojen alta.

Fitzekin romaaneja lukeneet tietävät, että saksalaiskirjailijan kerrontatyyli ei todellakaan ole mikään hellämielinen ja lukijoita säälivä. Trillerit vilisevät toinen toistaan väkivaltaisempia, raaempia ja iljettävämpiä kohtauksia. Ikkunapaikka 7A on keveimmästä päästä lukemistani Fitzekin jännäreistä, vaikka tässäkin on rajuja käänteitä.

Sebastian Fitzekin aerofobinen Ikkunapaikka 7A on kihelmöivän jännittävä ja vastustamattoman koukuttava romaani. Kevennystä hyytävään psykotrilleriin tuo kirjailijan viljelemä herkullinen musta huumori. Tämä saattoi jopa nousta suosikikseni Fitzekin tähän mennessä suomennetuista jännäreistä.

Saksankielinen alkuteos Flugangst 7A, 2017.
Kustantaja Bazar, 2021. Suomennos Heli Naski. 412 sivua.

* * *

Bazarin julkaisemat Sebastian Fitzekin jännärit:
1. Potilas (Der Insasse 2018, suomennettu 2021)
2. Matkustaja 23 (Passagier 23 2014, suomennettu 2021)
3. Ikkunapaikka 7A (Flugangst 7A 2017,
suomennettu 2021)
4. Terapia (Die Therapie 2006, suomennos ilmestyy 4/2022)