Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Hänen katseensa palasi tuoliin, jossa mies oli istunut. Mies oli sanonut häntä madame Wiil-kokiksi. Se tuntui tärkeältä, mutta hän ei osannut sanoa, mitä se tarkoitti. Hän sulki taas silmänsä.

Kuka on Maud Dixon? on newyorkilaisen toimittajana ja copywriterinä työskentelevän Alexander Andrewsin esikoisromaani. Hämmentävän kevyesti käynnistyvä, jopa chicklitiä muistuttava romaani kääntyy hiljalleen koukuttavaksi psykologiseksi trilleriksi.

Ja tunnustan. Tässä on kirja, jonka olin jättää jo alkumetreillä kesken. Kuka on Maud Dixon? vaikutti aluksi minun makuuni aivan liian höttöiseltä ja pinnalliselta romaanilta. Toisaalta kevyt viihde tuntui sopivan hyvin joululomalle luettavaksi, joten päätin antaa kirjalle mahdollisuuden. Ja onneksi annoin. Tarinan edetessä Alexander Andrews nimittäin nostattaa mukavasti kierroksia, ja kyllähän tästä loppujen lopuksi kehkeytyy varsin mainio psykologinen jännäri.

Kirjan päähenkilö on kirjailijan urasta haaveileva 26-vuotias Florence Darrow. Hän ei kuitenkaan ole yhtään lähempänä unelmaansa, vaikka hän on päässyt töihin kustantamoon kustannustoimittajan assistentiksi. Laadukasta tekstiä ei vain synny, ja Florence tuntuu olevan hukassa niin itsensä kuin myös uransa suhteen. Auttaako työ halveksittavan kustannustoimittajan assistenttina häntä todellakin eteenpäin omalla kirjailijan urallaan?

Yllättäen Florence saa uskomattoman työtarjouksen. Hänet palkataan salaperäisen menestyskirjailija Maud Dixonin assistentiksi. Maud Dixon, oikealta nimeltään Helen Wilcox, kirjoittaa uutta Marokkoon sijoittuvaa romaania ja tarvitsee assistentin apua niin puhtaaksikirjoittamisessa kuin myös tutkimustyössä. Mutta kun kaksikko sitten matkustaa Marokkoon, kaikki kääntyy nurin. Kuka oikein on Maud Dixon? Ja kuinka pitkälle Florence on valmis menemään tavoitellessaan unelmiaan?

Alexander Andrewsin Kuka on Maud Dixon? on kevyt ja viihdyttävä romaani, joka lipuu psykologisen trillerin puolelle vasta tarinan puolivälin jälkeen. Ja sitten kirjaa onkin pakko suorastaan ahmia. Käänteitä ja kieputusta on yllin kyllin, osa ennakolta arvattavissa mutta silti kiinnostavia.

Englanninkielinen alkuteos Who is Maud Dixon?, 2021.
Kustantaja Otava, 2021. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. 368 sivua.