Kirjat saatu arvostelukappaleina kustantajalta.

Kolme Otavan julkaisemaa syksyn uutuuskirjaa. Kolme kiinnostavaa kotimaista. Kolme kirjaa, joihin kaikkiin halusin kovasti tutustua, mutta joille ei oikein tuntunut riittävän aikaa. Lopulta päätin osaksi lukea ja osaksi kuunnella nämä kirjat.

Ja koska syksy on ollut kovin pitkä ja täynnä stressiä, kirjoitan näistä kirjoista vain tällaisen lyhyen koostepostauksen. Jokainen näistä kolmesta kirjasta olisi ansainnut syvällisempää ruotimista ja enemmän kehuja, mutta näillä mennään tällä kertaa. Lukekaa tai kuunnelkaa ihmeessä nämä kirjat!

Laura Malmivaaran Vaiti on autofiktiivinen esikoisromaani. Näyttelijä Laura Malmivaaran ex-aviomies Aku Louhimies joutui melkoiseen myllytykseen pari vuotta sitten, ja myös kirjan päähenkilön ex-mies on ryvettynyt #metoo-skandaalissa.

Kirjan naispuolinen päähenkilö saapuu saaressa sijaitsevaan perheen kesäpaikkaan. Suunnitelmissa on viettää rauhallinen kesä yhdessä vanhempien kanssa. Samalla nainen yrittää ottaa kaivattua etäisyyttä elämään Helsingissä. Koko kevään ex-aviomies, lasten isä on ollut kohun pyörityksessä.

Ihana kirja! Rehellinen, koskettava, elämänmakuinen, viisas. Sujuvaa kerrontaa. Erityisesti ihastuin siihen, miten kauniisti ja lämpimästi Laura Malmivaara kuvaa päähenkilön suhdetta vanhempiinsa.

Otava, 2021. Kannen suunnitellut Elina Warsta. 243 sivua.
Lukijoina Laura Malmivaara ja Marja Packalén. 6 h 46 min.

Sirpa Kähkösen Vihreä sali on Kuopio-sarjan yhdeksäs osa. Vihreä sali voitti arvostetun Savonia-palkinnon, joka jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävästä savolaisesta kaunokirjallisesta teoksesta.

Kuopiossa vuonna 1964 elelee kukkakaupan aputyttö Irene ja parturiapulainen Jaakko. Heidän välillään on kemiaa. Armeijasta juuri päässyt Leo janoaa rakkautta. Irene salaa ystäviltään kotinsa perhehelvetin. Jaakko ja Leo kamppailevat sen kanssa, mitä on olla mies uudessa maailmassa.

Miten hienosti kirjoitettu romaani! Nuoria aloittelemassa omaa elämäänsä, etsimässä omaa paikkaansa. Traagisia kokemuksia, synkkiä perhesalaisuuksia. Upeaa henkilökuvausta jossa näkökulmat vaihtelevat eikä aivan kaikkea kerrota.

Otava, 2021. Kannen suunnitellut Anna Lehtonen. 315 sivua.
Äänikirjan lukijana Krista Putkonen-Örn. 10 h 51 min.

Juha Itkosen Kaikki oli heidän on romaani erityisesti isistä ja pojista mutta myös ilmastonmuutoksesta ja pandemiasta. Juha Itkonen on ollut kahdesti Finlandia-palkintoehdokkaana ja saanut hienoista romaaneistaan lukuisia kirjallisuuspalkintoja.

Nelikymppisellä Ilmarilla on vaimo ja kaksi lasta, puutalo Käpylässä ja hyvin etenevä ura teatteriohjaajana. Rauha kuitenkin järkkyy, kun leskeksi jäänyt isä Markku muuttaa väliaikaisesti asumaan poikansa Ilmarin luokse. Samaan aikaan Ilmari kirjoittaa omaelämäkerrallista näytelmää, jossa hän käsittelee lapsuuttaan tuurijuopon ja kulttuurivihamielisen työnarkomaanin poikana.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2050 ilmastonmuutos on muuttanut maailmaa. Ja nyt riehuu uusi, vakava pandemia. Ilmarin poika Vilho matkustaa mökille eristyksiin. Hän alkaa muistella ensimmäistä pandemiaa edeltänyttä kesää ja sen tapahtumia.

Ajatuksia herättävä romaani. Teemoja on paljon mutta ei kuitenkaan liikaa. Vaikuttava ja vahva lukukokemus. Jopa sykähdyttävä ja samaistuttava. Romaani joka jää varmasti pitkäksi aikaa mieleen.

Otava, 2021. Kannen suunnitellut Piia Aho. 397 sivua.
Äänikirjan lukijana Aarne Linden. 13 h 31 min.