Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

B. A. Paris on salanimi, jonka takaa löytyy Iso-Britanniassa asuva kirjailija Bernadette MacDougall. Häneltä on aiemmin suomennettu psykologinen trilleri Suljettujen ovien takana. Kömpelö ja epäuskottava, puistattava ja järkyttävä, mutta kuitenkin erittäin ahmittava jännäri. Ja nyt Parisilta on saatu suomeksi toinen psykologinen trilleri Romahduspiste.

Kirjan päähenkilö on 34-vuotias Cass. Eräänä ukkosmyrskyisenä yönä hän jättää huomioimatta miehensä varoitukset ja oikaisee metsätien kautta matkallaan kotiin. Keskellä metsää hän näkee pysäköidyn auton, jossa istuu nainen. Hetken epäröityään Cass jatkaa matkaansa eikä pysähdy kysymään, tarvitsisiko nainen apua. Seuraavana aamuna Cass saa järkytyksekseen kuulla, että nainen oli löydetty murhattuna autostaan.

Näin käynnistyy psykologinen trilleri, jossa vellotaan Cassin syyllisyyden tunteiden synkässä suossa. Tekikö hän väärin, kun ei pysähtynyt? Olisiko hän voinut pelastaa autossaan istuvan naisen? Vai olisiko hän öisellä metsätiellä pysähtyessään asettanut omankin henkensä vaaraan? Voisiko hän itsekin olla nyt kuollut?

Ja sitten Cass alkaa saada äänettömiä puheluita, pelkkää painostavaa hiljaisuutta. Hän myös epäilee, että joku seurailee ja vakoilee häntä. Jahtaako murhaaja häntä? Mitä mies hänestä haluaa? Kuka häntä oikein vainoaa?

Oman lisämausteensa jännäriin tuo päähenkilön pätkivä muisti. Cassin äiti oli sairastunut nelikymppisenä dementiaan, ja nyt Cass pelkää, etteivät hänen omat muistiongelmansa johdu vain stressistä. Hän unohtelee jatkuvasti, sekoilee ja sotkee asioita. Millaisen lahjan hän oli luvannut ostaa ystävälleen? Mikä on kodin hälytysjärjestelmän koodi ja minne hän olikaan jättänyt autonsa? Ja entäs se keittiön pöydälle ilmestynyt veitsi? Apua!

No, ensinnäkin sanottakoon, että eipä Suljettujen ovien takana ja Romahduspiste ole kumpikaan kaunokirjallisesti mitään mestariteoksia. Mutta kieltämättä B. A. Paris osaa kietoa lukijansa tiukasti tahmeaan verkkoonsa ja sai minut tälläkin kertaa kääntelemään sivuja vimmattuna eteenpäin.

Psykologisen trillerin tunnelma on herkullisen klaustrofobinen ja piinaavan uhkaava. Cassin vajotessa yhä syvemmällä hätäännyksen ja epätoivon tunteisiin, harhojen ja unohdusten sokkeloihin, lukijakin alkaa epäillä kaikkea. Mikä on totta ja mikä ei? Mikä on vain Cassin kuvitelmaa ja mitä oikeasti on tapahtunut?

Romahduspisteen loppu jakanee mielipiteitä. Minä koin loppuratkaisun ensinnäkin liian pitkitetyksi, yksityiskohtia ja käänteitä vatvotaan aivan liikaa. Lisäksi loppuratkaisu on harmillisen yllätyksetön ja jopa tylsä.

Englanninkielinen alkuteos The Breakdown, 2017.
Suomentanut Satu Leveelahti.
Kustantaja Gummerus, 2021. 336 sivua.