Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Yö oli laskeutunut, ja hän tulisi vain muutaman tunnin kuluttua: nainen, jonka nimen minä lisäisin kirjaani ja jonka salaisuutta minä alkaisin selvittää piittaamatta siitä, millaisen levottomuuden se sisälläni synnyttäisi.

Vuonna 1791 Lontoossa sijaitsee salainen rohtopuoti. Nella myy hämyisässä puodissaan niin hyvää tekeviä tinktuuroja, kuten siankärsämöä ja salviaa, mutta myös pahaenteisempiä rohtoja, muun muassa koisoa ja arsenikkia. Petetyt ja kaltoin kohdellut naiset käyvät vaivihkaa ostamasta Nellalta taitavasti naamioituja myrkkyjä, jotka koituvat pahaa aavistamattomien, kelvottomien miesten kohtaloksi. Mutta nyt apteekkarin oma henki on uhattuna, kun eräs hänen asiakkaistaan tekee vaarallisen erheen.

Nykyhetkessä Lontoossa Caroline viettää kymmenettä hääpäiväänsä yksin. Lontoon matkan oli tarkoitus olla ihana romantiikan ja rakkauden täyteinen reissu, mutta nyt petollinen James on jäänyt kotiin valtameren taa ja yksinäinen Caroline yrittää unohtaa murheensa uppoutumalla Lontoon historiaan. Carolinen sattumalta löytämä lasinen lääkepullo johdattaa hänet tutkimaan kaksisataa vuotta aiemmin tapahtuneita ratkaisemattomia apteekkarimurhia.

Tämä lasiesine – hauras ja silti edelleen vahingoittumaton, vähän kuin minä itse – oli todiste siitä, että pystyin olemaan rohkea, seikkailunhaluinen ja tekemään vaikeita asioita yksin.

Floridalaisen Sarah Pennerin kauniskantinen esikoisromaani Myrkynkeittäjä on toimiva yhdistelmä historiallista romaania, ihmissuhdehömppää, kepeää viihdettä ja koukuttavaa mysteeriä. Kirja jonka maailmaan on aivan ihanaa uppoutua hämärtyvinä lokakuisina iltoina, kun sade ropisee ikkunaan ja tuuli ulisee nurkissa.

Kun romaanissa kuljetetaan tarinoita rinnakkain niin menneisyydessä kuin myös nykyajassa, usein olen kiinnostuneempi historiallisista osuuksista. Niin kävi tälläkin kertaa. Rohtopuodin omistaja Nella ja hänen nuori asiakkaansa Eliza ovat kiehtovampia kuin nykypäivän Lontoossa seikkaileva Caroline. Ja miten kiinnostavia ovatkaan kaikki rohtopuodin tinktuurat ja myrkyt! Nykyaika on siihen verrattuna latteaa. Mutta kirjan edetessä aloin kiinnostua Carolinen tutkimuksista ja jopa kiintyä tähän sinnikkääseen, uteliaaseen naiseen.

Ja oi, paljon kehuttu Myrkynkeittäjä on todellakin ylistyksensä ansainnut. Sarah Pennerin esikoisromaani on ihastuttavan mystinen, synkkä, salamyhkäinen. Ja samaan aikaan myös nautittavan helppolukuinen, kevyt, viihdyttävä.

Englanninkielinen alkuteos The Lost Apothecary, 2021.
Suomentanut Päivi Paju.
Kustantaja HarperCollins, 2021. 351 sivua.