Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Olen viime viikkoina lukenut tavallista vähemmän psykologisia trillereitä ja dekkareita. Aina jonkin kirjan johonkin väliin mutta selvästi normaalia vähemmän. Ja huomaan, että nyt alan todellakin kaivata niiden lukemista. Jännärinälän yltyessä valikoin kirjapinosta luettavakseni Paula Hawkinsin tuoreen psykologisen trillerin Kuin kytevä tuli.

Lontoolaisen Paula Hawkinsin kolmas suomennettu romaani Kuin kytevä tuli on psykologinen trilleri, jonka keskiössä on murhattu nuori mies. Kun Daniel löydetään kuolleena asuntolaivasta, tapauksella on vaikutusta monen ihmisen elämään.

Laura oli lapsena joutunut vakavaan onnettomuuteen, jonka seurauksena hän kärsii yhä monista ongelmista. Laurasta tulee poliisin pääepäilty, koska hän on tiettävästi ollut viimeinen vieras Danielin luona.

Miriam asuu yksin asuntoveneessä. Juuri hän löysi viereisen veneen asukkaan kuolleena. Mutta Danielin verisen ruumiin lisäksi Miriam löysi murhapaikalta myös erään esineen. Sen hän on napannut itselleen talteen eikä kerro löydöstään poliiseille.

Carla on kuolleen Danielin täti. Carlan sisar, Danielin äiti Angela oli kuollut vain muutamaa viikkoa aikaisemmin. Carla ei ollut kovin läheinen sisarensa Angelan ja tämän sisarenpojan Danielin kanssa, koska Carlan kirjailijamies Theo kantaa Angelalle kaunaa vuosia sitten sattuneesta traagisesta tapaturmasta.

Ja sitten on vielä herttainen Irene. Kuolleen Angelan naapuri ja lähin ystävä. Ja nyt Angelan poikakin on kuollut. Toisinaan Irene on hajamielinen ja sekava mutta ei missään nimessä höppänä eikä dementikko. Harmi että juuri nyt Irenen päässä on sumua, kaikki on usvan verhoamaa, eikä hän saa tärkeitä yksityiskohtia mieleensä.

Siitä oli kaksi kuukautta. Ensin kuoli Angela ja nyt Angelan poika. – – Onnettomuuksia tapahtuu, varsinkin juomareille. Mutta että kaksi kuukautta äidin jälkeen kuoli vielä poikakin?
Romaanissa sellainen ei kävisi laatuun.

Olin ehtinyt lukea kirjasta kommentteja laidasta laitaan. Osa on pitänyt hyvinkin paljon ja osa on ollut pettyneitä. Odotukseni eivät siis olleet kovin korkealla tarttuessani Hawkinsin Kuin kytevään tuleen, ja ilahduinkin kovasti todetessani tässä olevan psykologinen trilleri minun makuuni. Eihän tämä erityisen jännittävä ole, mutta minä pidän tällaisista hitaasti salaisuutensa paljastavista psykologista trillereistä.

Kirjan henkilöhahmot ovat kiinnostavia persoonia, mutta Laura, Miriam ja Carla ovat jokainen myös epämiellyttäviä ja katalia. Ihmisten väliset suhteet ovat jännitteistä kipinöiviä. Jokainen kolmesta naisesta kantaa omia kaunojaan, muistelee traagista menneisyyttään ja hautoo synkkää kostoa. Jokainen salailee ja valehtelee.

Paula Hawkinsin Kuin kytevä tuli on oikein kelvollinen psykologinen trilleri. Koukuttavaa ihmissuhdesoppaa ja traagisia menneisyyksiä. Loppuratkaisussa kieputetaan kaikki moneen kertaan ihanasti nurinkurin.

Englanninkielinen alkuteos A Slow Fire Burning, 2021.
Suomentanut Markku Päkkilä.
Kustantaja Otava, 2021. 286 sivua.

* * *

Paula Hawkinsin suomennetut romaanit:
1. Nainen junassa, 2015
2. Tummiin vesiin, 2017
3. Kuin kytevä tuli, 2021