Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kaipasin jotain hauskaa, kevyttä luettavaa sunnuntaille ja nappasin kirjapinosta Petri Tammisen Se sano -kirjan. Tamminen on koonnut kirjaansa suomalaisten unohtumattomia lausahduksia, jotka hän oli kerännyt kirjaa varten järjestetyllä keruulla ja haastatteluilla.

Mutta no, eihän tämä ollutkaan yhtään hauska kirja. Ajoittain pilkahteleva huumori on mustaakin mustempaa, mutta suurimmasta osasta jutuista en löytänyt edes pienen pientä häilähdystä hauskuudesta. Kevyen ja hauskan lukemisen nälkään Tammisen tarinakokoelmaa ei siis voi suositella.

Osa Tammisen kirjaamista jutuista on hyvin surullisia. Moneen kertaan kirjaa lukiessani pahoitin mieleni siitä, miten ajattelemattomia heittoja aikuiset ihmiset ovat päästäneet suustaan. Satuttavia sanoja jotka ovat painuneet syvälle pienen lapsen mieleen ja jotka he muistavat yhä vuosikymmeniä myöhemminkin.

Perheen nuorin lapsi kuoli ennen yksivuotispäiväänsä, sureva äiti oli tokaissut tutulleen: ”Mieluummin minä olisin antanut kenet tahansa noista muista.” Isä ilmoitti kuusivuotiaalle tyttärelleen: ”Olet ihan turhanpäiväinen, sinua ei meillä tarvittais ollenkaan.

Onneksi kirjassa on vastapainona myös lausahduksia, jotka ovat jättäneet kohteelleen pitkäksi aikaa hyvän mielen ja lämpimän tunteen. Mutta kirjan luettuani minulle jäi kuitenkin parhaiten mieleen ne ilkeimmät, tahdittomimmat möläytykset.

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Otava. 125 sivua.
Kannen suunnitellut Piia Aho.