Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Antti Tuomaisen Hirvikaava jatkaa Jäniskerroin-romaanista tutun vakuutusmatemaatikko Henri Koskisen seikkailuja. Edellisessä kirjassa hän peri kuolleen veljensä seikkailupuiston ja alkoi työskennellä SunMunFunin johtajana. Hän puski sisukkaasti eteenpäin, vaikka kovapintaiset rikolliset kävivät jatkuvasti kovistelemassa häntä. Samalla hän ihmetteli sisimmissään heräilevää outoa tunnetta, kun hänen sydämensä pamppaili lemmekkäistä tuntemuksista taidemaalari Laura Helantoa kohtaan.

Nyt Henrillä on elämässään seesteisempi vaihe. Seikkailupuiston rahatilanne ei yhä edelleenkään ole kehuttava, mutta konkurssi on niukasti vältetty ja puiston tulevaisuus näyttää valoisalta. Henrillä on jopa kotoinen olo työskennellessään seikkailupuistossa. Elämä tuntuu olevan järjestyksessä.

Mutta Antti Tuomaisen kieroutuneen huumorintajun tuntien, eihän tämä rauhallisempi ja onnellisempi vaihe kestä pitkään. Mies, jonka Henri luuli olevan kuollut ja kuopattu, ilmestyy yllättäen seikkailupuistoon ja uhkaa sekoittaa Henrin tulevaisuudensuunnitelmat. Lisää ongelmia aiheuttaa puistolaitteita kauppaava yritys, joka on siirtynyt hämäräperäisen kolmikon omistukseen, eivätkä he suostu myymään Henrin seikkailupuistoon uutta Hirvihyppy-laitetta.

Minulla on hyvin ­todentuntuinen tunne siitä, että olen astronautti, jonka yhteysvaijeri emoalukseen on kauan aikaa sitten katkaistu. Ymmärrän että kuva on jäänyt mieleeni useammastakin elokuvasta, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että happi todella on loppumassa ja että lähin lämpöpiste löytyy pieneltä siniseltä pallolta toivottoman kaukaa.

Hirvikaava on tuttua Tuomaista. Sysimustaa huumoria, hykerryttävän herkullista kerrontaa, sukkelasanaisia dialogeja, mehukkaita heittoja ja napakan nasevia oivalluksia. Vikkeliä käännöksiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Meno on ihanan omituisesti vinksahtanutta, nautittavaa ja viihdyttävää.

Vaikka kirjan juonesta ei niin välittäisikään, Antti Tuomaiseen kannattaa tutustua jo ihan sen takia, että tällä miehellä on todellakin sana hallussaan. Tuomaisen romaanit ovat täynnä toinen toistaan sukkelasanaisempia sutkautuksia ja viiltävän teräviä lausahduksia. Vauhdikkaan juonenkuljetuksen lomaan on heitelty niin hienoja ajatelmia, että usein pysähdyin lukemaan niitä useampaan kertaan.

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Otava. 303 sivua.
Kannen suunnitellut Elina Warsta.