Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kävelit minua kohti kantolumella yhtä kevyenä kuin pikkulintu. Komeus roikkui kasvoillasi väsyneenä ja nälkäisenä. Kun liikahdin juostakseni pakoon, kohotit anovasti kätesi. – – Kukaan ei ole katsonut minua niin suurin silmin, niin pohjattomasti kuin sinä. Ei kukaan.

Olen yli kymmenen vuotta sitten lukenut pari Katja Kallion kirjaa. Ne olivat nykyaikaan sijoittuvaa kevyttä romanttista hömppää. Mutta Tämä läpinäkyvä sydän on jotain ihan muuta. Nyt mennään ajassa kahdeksankymmentä vuotta taaksepäin. Kiellettyä rakkautta jatkosodan aikaan.

Alkuvuodesta 1942 Beata palaa vanhempiensa, sisaruksiensa ja pienen aviottoman tyttärensä kanssa kotiin Hankoon. Kaupunki oli saatu vallattua takaisin neuvostoliittolaisilta, ja Beatan perhe oli ensimmäisiä paluumuuttajia. Perheen talo oli maalattu siniseksi, ikkunat oli rikottu, kaivovesi oli piloilla, maassa lumen alla saattoi olla piilossa miinoja. Mutta koti on silti aina koti.

Sattumalta Beata tapaa alueella kiertelevän ja ruokaa etsivän sotavangin. Ivan on komea, ruskeasilmäinen, pitkäripsinen ja täyttää Beatan ajatukset. Eikä Beata saa enää miestä mielestään. Ei vaikka tietää syyllistyvänsä maanpetokseen.

Linnut lehahtivat lentoon sisälläni. Ne olivat sulkeneet siipensä kuin sateenvarjot, pysyneet liikkumatta komerossaan niin kauan, että olin unohtanut ne tai pitänyt niitä kuolleina. Nyt ne heräsivät kaikki yhtaikaa.

Katja Kallio kuvaa upeasti niin sota-ajan elämää ja tunnelmia kuin myös Beatan ajatuksia, kuvitelmia, tunteita. Kirjan kieli on runollisen kaunista ja eloisan väkevää. Kielikuvat ja kuvaukset ovat osuvia. Vahvatunnelmaista ja henkeäsalpaavan hienoa kerrontaa.

Katja Kallion Tämä läpinäkyvä sydän on ohut romaani, vain reippaasti alle kolmesataasivuinen. Ja silti kansien mahtuu niin paljon! Halusin nautiskella kirjan hitaasti, maistella sanoja huolella. Halusin tutustua rauhassa epäsovinnaisen mutta ihanaan Beataan ja hänen läheisiinsä. Halusin uppoutua niin todelliseen ja silti niin unenomaiseen maailmaan. Miten sykähdyttävän huikea romaani!

Sinun silmäsi ovat mustat peilit. Mutta niiden takaa sinä hymyilet minulle.
Tämä on hyvin kirkas yö. Hyvin pimeä hyvin läpinäkyvä yö. Minä näen kaiken kuin yöeläin. Tänä yönä maailman salaisuudet ovat lapsen temppuja minulle.

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Otava. 267 sivua.
Kannen suunnitellut Piia Aho.