Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kahden lapsen äiti käy töissä, pyrkii kehittämään itseään ammatillisesti, huolehtii lapsistaan ja parisuhteestaan, tapaa ystäviään, harrastaa liikuntaa ja lukee kirjoja. Päivät kuluvat harmaassa sumussa, vailla iloa. Ärtymystä, turhautumista, riittämättömyyden tuntua, jatkuvaa väsymystä.

Anni Erkko on viestintäalan asiantuntija ja toimittaja. Hän on työskennellyt muun muassa Aamulehdessä, Ylellä ja Kauppalehdessä. Hän kiinnostui selvittelemään työuupumuksen syntyä ja syitä sen jälkeen, kun hän koki omakohtaisesti uupumuksen. Kirjaansa varten hän on haastatellut niin työuupumuksen kokeneita kuin myös työelämän asiantuntijoita.

Uupunut ihminen yrittää pinnistellä, suorittaa elämäänsä, repiä itsestään vielä vähän lisää irti. Olo on jatkuvasti kireä, kärttyinen ja väsynyt. Keskittymiskyky rakoilee, muisti pätkii. Päätä särkee ja sydän hakkaa. Uupunut ajattelee olevansa korvaamaton, mutta samaan aikaan hän tuntee olevansa hyödytön. Mitä enemmän uupunut yrittää raataa, sitä vähemmän hän saa aikaiseksi. Kunnes sitten tulee vastaan se hetki, jolloin seinä nousee eteen ja sinnittely loppuu. Pysähdys. Romahdus.

Mutta miksi nykyinen työelämä saa meidät väsymään? Miksi meitä riivaa loputon suorittamisen ja puurtamisen tarve, joka lopulta uuvuttaa meidät? Miksi vaadimme itseltämme niin paljon? Ja mitä voisimme tehdä tälle tilanteelle, voisimmeko jotenkin ehkäistä työuupumusta?

Työelämä on nykyisin psyykkisesti raskaampaa. Kun työpaikoilla on vähennetty väkeä eikä sijaisia palkata, työssä olevat joutuvat huhkimaan enemmän. Kiire ja keskeytykset ovat lisääntyneet. Kuormittavaa asiantuntijatyötä tekee yhä useampi. Monen työnkuva on itseohjautuvaa ajatustyötä, joka yhdistettynä kunnianhimoiseen, tunnolliseen luonteeseen ajaa helposti tekemään liikaa työtunteja. Sähköposteihin vastaillaan aamuvarhaisesta yömyöhään. Kun soppaan lisätään vielä huonoa johtamista, ristiriitoja ja arvostuksen puutetta, niin eipä ole ihme, jos työntekijä uuvahtaa työtaakkansa alle.

Oman uupumustarinansa kirjassa kertoo yhdeksän suomalaista. Entinen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström halusi todistaa pystyvänsä hoitamaan kahta vaativaa ministerin salkkua, vaikka tunnit kalenterista loppuivat kesken. Entinen taitoluistelija Kiira Korpi on kokenut vaativan uransa aikana useita uupumusjaksoja. Kätilö Maria Kesti oli vuosikausia uupunut vaativasta elämäntilanteesta ja jatkuvasta suorittamisesta johtuen. Yritysjohtaja Mervi Lamminen oli niin innostunut työstään, että hän uurasti lomallakin töiden parissa. Jokainen tarina on erilainen, mutta jokaiselle tarinalle yhteistä on, että lopulta seinä on tullut vastaan.

Ja kuitenkin moni työuupumuksen kokenut ja siitä selviytynyt ajattelee sen olleen yksi heidän elämänsä parhaista kokemuksista. Uupumuksen myötä on ollut pakko pysähtyä miettimään omaa tapaansa tehdä työtä ja elää elämäänsä. Uupumus on rohkaissut tekemään tärkeitä muutoksia ja panostamaan palautumiseen. Myös oma ajattelutapa on muuttunut, ja työuupumuksen jälkeen moni on oppinut olemaan myötätuntoisempi ja armollisempi itseään kohtaan.

Kun ilo katosi on ymmärtäväinen ja asiapitoinen kirja erittäin tärkeästä aiheesta. Pidin siitä, miten Anna Erkko yhdistelee kirjassaan tosielämän kertomuksia asiantuntijoiden lausuntoihin. Erkko tarjoaa vertaistukea ja apua, runsaasti tietoa ja toivoa. Työuupumusta voi ja pitää ehkäistä.

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Atena. 202 sivua.
Kannen suunnitellut Anna Makkonen.