Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Niin kevyttä on pudota. Niin raskasta iskeytyä veteen.
Yksi henkäys vettä, ja kaikki on ohi.

Minttu Hapuli on aiemmin julkaissut muun muassa blogikirjoituksia ja lyhytnovelleja. Emil on hänen esikoisromaaninsa. Ja miten hieno romaani onkaan! Voisin kirjoittaa tähän kaikki mahdolliset ylistyssanat, eivätkä ne silti edes riittäisi.

Emil on kirjan päähenkilö, mutta kuollut mies ei itse pääse ääneen. Sen sijaan kuvaa Emilista maalataan muiden ihmisten kertomusten kautta. He pääsevät kukin vuorollaan kertomaan omasta elämästään ja samalla purkamaan suhdettaan Emiliin. Kertomaan ajatuksistaan ja tunteistaan, kipeistä muistoistaan.

Martti, eläköitynyt lääkäri, dementoitumassa ja minuutensa menettämässä. Elisa pakenee aviomiestään ja itseään, pakkaa laukkunsa ja lähtee. Taru kantaa huolta isästään. Jolana, tunnettu tubettaja ja rikkaissa naimisissa, niin kovin onnellinen eikä sitten kuitenkaan. Isto, katkera ja kaunainen. Ja jokainen näistä ihmisistä liittyy tavalla tai toisella Emiliin.

Niin. Ja se Emil. Rokkitähti. Aurinko jonka ympärillä kaikki pyörivät. Upea ja rietas, hävytön ja sydämetön. Emil oli aina tehnyt niin kuin itse halusi, muista piittaamatta ja huonoa omaatuntoa potematta. Sekoittanut nuorten tyttöjen pään, pyörittänyt naimisissa olevia naisia. Vittumainen kusipää.

Minttu Hapuli on taitava piirtämään sanojen avulla eläväistä, vahvatunnelmaista kuvaa. Pystyin helposti kuvittelemaan kirjan kohtaukset mielessäni. Niin kaunita lauseita, niin osuvia kuvauksia, niin väkeviä hetkiä. Herkullinen musta huumori ja mehukkaat sarkastiset heitot osuvat ja uppoavat.

Romaanin henkilöhahmot tuntuvat todellisilta, uskottavilta, aidoilta ihmisiltä. Koko elonkaari syntymästä kuolemaan, iloineen ja suruineen. Parisuhteiden alkuja ja loppuja. Vahvoja tunteita, ääripäästä toiseen.

Vaikka romaani pitää sisällään epäilyttävän kuolemantapauksen, tämä ei ole varsinainen dekkari. Mutta Emilin mysteeri, ihmisten väliset suhteet, kytevät jännitteet ja synkät salaisuudet luovat trillerimäistä tunnelmaa. Tätä voisi luonnehtia psykologiseksi jännäriksi, mutta samaan aikaan tämä on myös paljon enemmän. Upea romaani!

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Sitruuna Kustannus. 329 sivua.