Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Brittikirjailija Clare Mackintosh on noussut psykologisilla trillereillään yhdeksi lempikirjailijoistani. Pidin myös hänen edellisestä kirjastaan Lopun jälkeen, joka oli hänen omakohtaisista kokemuksistaan inspiraationsa saanut koskettava romaani lapsen vakavasta sairaudesta ja vanhempien surusta. Mutta nyt Mackintosh on palannut takaisin trillerimaailmaan! Muutama viikko sitten, tarkemmin sanottuna 22.6.2021, oli kansainvälinen julkaisupäivä Panttivanki-trillerillä. Kesäloman viimeisinä päivinä minäkin vihdoin ahmin tämän.

Turvavyöt irrotetaan, matkustajat nousevat jaloittelemaan, kutsunappeja painetaan drinkkien toivossa. Nyt on myöhäistä. On myöhäistä kuunnella päässäni kaikuvaa ääntä, joka olisi halunnut minun jäävän pois lennolta. Se on omatuntoni, ei muuta. Tunnen syyllisyyttä, koska järjestin itselleni paikan tältä lennolta sen sijaan että olisin jäänyt kotiin Sophian seuraksi. Tunnen syyllisyyttä, koska ylipäätään olen täällä, sillä elämä olisi voinut olla kokonaan toisenlaista.

Lentoemäntä Mina on naimisissa poliisina työskentelevän Adamin kanssa. Pariskunnalla on adoptoitu tytär Sophia. Lapsi on saanut liudan ikäviä diagnooseja ja määritelmiä, ja lisää huolta Minalle aiheuttaa rakoileva avioliitto. Kun perheen ukrainalainen au pair häipyy ovet paukkuen, Mina tajuaa aviomiehensä pettäneen häntä. Adam muuttaa pois, mutta Sophian ongelmien takia Mina ja Adam pyrkivät pitämään lapsen elämän suurin piirtein ennallaan. Kun Mina lähtee työlennoilleen, Adam asuu sen aikaa talossa viisivuotiaan Sophian kanssa.

Mina on lentoemäntänä historiallisen yhteyden avajaislennolla. Ensimmäinen välilaskuton lento Lontoosta Sydneyyn. Kesken kahdenkymmenen tunnin lennon Mina saa kauhean viestin, jossa joku matkustajista uhkaa Minan Sophia-tyttären henkeä. Lentokone kaapataan.

Koneen seinät kaartuvat ympärilleni ahdistavina, keuhkot ovat lujilla ja rintakehää puristaa. Työnnyn Carmelin ohi vessaan, lukitsen oven ja jään nojaamaan sitä vasten, kun revin kuoren auki. Sisällä on yksi ainoa arkki, ja teksti on kirjoitettu samalla sinisellä musteella kuin kuoreen merkitty nimi.
Luen ensimmäisen rivin, ja maailmani romahtaa.
Seuraavia ohjeita noudattamalla pelastat tyttäresi hengen.

Clare Mackintosh pohjustelee trilleriään pitkään. Tutustutaan rauhassa Minaan ja hänen mieheensä Adamiin sekä siinä sivussa myös heidän tyttäreensä Sophiaan. Erittäin toimiva ratkaisu. Mina, Adam ja Sophia ovat niin mielenkiintoisia tyyppejä, että olisin voinut lukea kokonaisen romaanin ihan vain heistä, ilman mitään lentokonedraamaa. Ja kun Mackintosh viimein vetää trillerivaihteen silmään ja toiminta käynnistyy, Mina, Adam ja Sophia ovat ehtineet tulla lukijalle tutuiksi. Jännitin heidän puolestaan, toivoin parasta ja pelkäsin pahinta.

Välillä Mackintosh tarjoilee pieniä kurkistuksia lentokoneen matkustajien elämään. Parisuhdeväkivaltaa pakeneva nainen. Lentopelosta kärsivä psykologi. Tietokonepeliaddikti. Sekä monia muita matkustajia. Ja koko ajan lukija miettii, kuka heistä on uhkausviestin lähettäjä, kuka haluaa pudottaa lentokoneen.

Clare Mackintoshin Panttivanki on erittäin, erittäin, erittäin koukuttava trilleri. Yllättävät käänteet ja alati tihentyvä jännite saavat ahmimaan kirjaa. Kelpo jännäri!

Englanninkielinen alkuteos Hostage, 2021.
Suomentanut Marja Luoma.
Kustantaja Gummerus, 2021. 419 sivua.

* * *

Clare Mackintoshin suomennetut romaanit:
1. Annoin sinun mennä (I Let You Go 2014, suom. 2017)
2. Minä näen sinut (I See You 2016, suom. 2018
3. Anna minun olla (Let Me Lie 2018, suom. 2018)
4. Lopun jälkeen (After the End 2019, suom. 2019)
5. Panttivanki (Hostage 2021, suom. 2021)