Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Porilainen Arttu Tuominen on viime vuosina singahtanut yhdeksi Suomen kirkkaimmista dekkaristitähdistä. Neliosaisella Labyrintti-sarjallaan debytoinut Tuominen on nyt hemmotellut lukijoitaan DELTA-sarjalla, jonka jokainen osa kertoo oman itsenäisen tarinan.

DELTA-sarjan ensimmäinen osa Verivelka esitteli meille kaksi ystävystä, joiden lapsuus oli saanut karun lopun, ja ystävysten tiet olivat lähteneet eri suuntiin. Hyvityksen teemana oli muun muassa rasismi, vihapuhe ja uskonnollinen fanaattisuus. Ja nyt suomeksi on ilmestynyt sarjan kolmas osa, Vaiettu, joka kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista.

Miehet olivat kadonneet pimeyteen kuin heitä ei olisi koskaan ollutkaan. Albert retkotti nurmikolla elottoman näköisenä. Kookkaita pisaroita ropisi uurteisille kasvoille.

Tuntemattomat miehet hyökkäävät palvelutalon pihassa 97-vuotiaan sotaveteraanin kimppuun. Työuransa kenkäkauppiaana ja pankinjohtajana tehnyt iäkäs Albert Kangasharju yritetään hirttää, mutta hoitajan väliintulon ansiosta hänen henkensä pelastuu täpärästi.

Porin poliisissa työskentelevät Jari Paloviita, Henrik Oksman ja Linda Toivonen ovat ymmällään. Miksi kukaan haluaisi tappaa liki satavuotiaan vanhuksen? Ja kun sitten tapahtuu toinen vastaavanlainen hyökkäys, poliisit alkavat penkoa tarkemmin iäkkäiden miesten menneisyyttä.

Varjot ovat täällä, Albert ajatteli. Puiden seassa seisovat varjot, jotka olivat seuranneet häntä aikojen halki.

Arttu Tuominen on rohkeasti tarttunut romaanissaan vaiettuun mutta tärkeään aiheeseen, suomalaisiin SS-miehiin. Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona oli vuosina 1941–1943 toisen maailmansodan aikaan itärintamalla toiminut suomalaisista vapaaehtoisista koottu joukkoyksikkö. Tuominen ei sorru saarnaamaan eikä torumaan, vaan hän kertoo SS-vapaaehtoisten tarinaa omaan maltilliseen tyyliinsä. Tapahtumat ovat sellaisenaankin niin raskaita ja raakoja, että niillä ei pidä yltiöpäisesti mässäillä.

Tuominen kuljettaa romaaniaan taitavasti kahdessa eri ajassa. Kertomukset nivoutuvat sulavasti yhteen, täydentävät toisiaan. Vuodessa 2019 Porin poliisit tekevät tutkimuksiaan ja selvittävät iäkkäisiin miehiin kohdistuneita hyökkäyksiä. 1940-luvun alkupuolelle sijoittuvissa takautumissa seuraillaan, kun nuori Albert lähtee Natsi-Saksaan koulutettavaksi ja myöhemmin taistelee itärintamalla. Vaiettu on jännittävä dekkari ja rankka sotaromaani yksissä kansissa.

Porin poliiseista keskiöön ei tällä kertaa nosteta ketään erityisesti, vaan jokaisen poliisin elämää seuraillaan pieninä annoksina. Verivelassa tutustuttiin paremmin Jari Paloviitaan, joka nyt murehtii rakoilevaa avioliittoaan. Hyvityksestä tutulla Henrik Oksmanilla tuntuu sen sijaan menevän ihan hyvin. Linda Toivonen suree alkoholisti-äitiään. Ehkäpä Arttu Tuomisen seuraava romaani valottaa enemmän Linda Toivosen elämää?

Koska osa romaanin tapahtumista sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Natsi-Saksaan ja itärintaman taisteluihin, Porilla on pienempi rooli kuin Tuomisen aiemmissa kirjoissa. Toki poliisien tutkimukset vievät tälläkin kertaa moniin porilaisille tuttuihin paikkoihin, kuten Liinaharjaan ja Toejoelle.

Arttu Tuomisen Vaiettu on kypsä, ehjä kokonaisuus jonka kruunaa tyrmäävän hieno loppuratkaisu. Dekkari joka onnistuu niin viihdyttämään, sivistämään, järkyttämään kuin myös jopa koskettamaan. Huikea romaani!

Jäljellä jää vain hiljaisuus.


Kustantaja WSOY, 2021. 402 sivua.
Kansi Mika Tuominen.

* * *

DELTA-sarja:
1. Verivelka, 2019
2. Hyvitys, 2020
3. Vaiettu, 2021