Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Ruotsalaisen Emelie Scheppin kirjailijauran alku on huikea tuhkimotarina. Kun yksikään kustantamo ei huolinut hänen käsikirjoitustaan, Schepp päätti julkaista esikoisdekkarinsa omakustanteena. Kun kirjaa sitten myytiin kymmeniä tuhansia kappaleita, kiinnostus heräsi myös isossa kustantamossa.

Syyttäjä Jana Berzeliuksesta kertova dekkarisarja on niittänyt ylistäviä arvioita monessa maassa, ja kirjojen pohjalta on tekeillä televisiosarja. Yhdeksän elämää on dekkarisarjan kuudes romaani.

Tällä kertaa poliisit tutkivat Komado-jengiläisten surmaa. Kolme nuorukaista oli puukotettu metsässä, eivätkä poliisit ole onnistuneet löytämään vihjeitä tekijästä. Ja kun sitten Komadon entinen jäsen räjäytetään kuoliaaksi, murhatutkinta laajenee entisestään. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän mitään, kukaan ei ole nähnyt mitään.

Scheppin dekkareita lukeneet tietävät, että syyttäjä Jana Berzeliuksella ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa. Janalla on synkkä menneisyys, jonka hän yrittää epätoivoisesti pitää salassa, ja riesana vanha tuttu vihollinen Danilo Peña. Jokainen kirjasarjan osa kietoutuu tavalla tai toisella Janan menneisyyden kanssa, niin myös Yhdeksän elämää.

Poliisien tutkintaryhmässä on tapahtunut muutoksia. Henrik Levin on jäänyt kotiin vanhempainvapaalle huolehtimaan vaimostaan Emmasta ja viettämään aikaa lastensa kanssa. Rikoskomisario Mia Bolander saa työparikseen viikinkimäisen Patrik Wikingin. Henrik ei kuitenkaan ole täysin malttanut heittäytyä vapaalle, vaan hänelle on omat epäilyksensä tapauksen, ja Janan, suhteen.

Periaatteessa Henrik oli sitä mieltä, että kaikista ihmisistä löytyi sisäistä voimaa tappaa. Esimerkiksi silloin, kun he olivat suunniltaan raivosta tai epätoivosta ja yrittivät suojella itseään. Jana oli tappanut sarjamurhaajan itsepuolustukseksi ja pelastaakseen Emman hengen. Mutta miksi kummassa hän olisi tappanut kolme miestä täällä metsässä? Mikä hänen motiivinsa olisi ollut?

Emelie Scheppin kirjoitustyyli on iskevää. Tilanteet ja henkilöt vaihtuvat usein, jännitettä pidetään koko ajan yllä, mutta homma ei silti leviä sekavaksi sotkuksi. Loppua kohden jännitys tihentyy ja vauhti lisääntyy entisestään, kirjan viimeiset kymmenet sivut on pakko suorastaan ahmia.

Yhdeksän elämää on taattua Emelie Scheppiä, koukuttava ja jännittävä. Jengitouhut, järjestäytynyt rikollisuus ja huumekauppa eivät ole minulle sitä mieluisinta aihealuetta, mutta viihdyin silti taas hyvin Scheppin seurassa.

Kiitos arvostelukappaleesta HarperCollinsille!

Ruotsinkielinen alkuteos Nio Liv, 2020.
Suomennos Meri Ala-Tauriala.
Kustantaja HarperCollins, 2021. 384 sivua.

* * *

Suomennetut Jana Berzelius -dekkarit:
1. Ikuisesti merkitty (Märkta för livet 2013, suomennettu 2017)
2. Valkoiset jäljet (Vita spår 2015, suomennettu 2017)
3. Hidas kuolema (Prio ett 2016, suomennettu 2018)
4. Kadonnut poika (Pappas pojke 2017, suomennettu 2019)
5. Jaakko kulta (Broder Jakob 2019, suomennettu 2020)
6. Yhdeksän elämää (Nio Liv 2020, suomennettu 2021)