Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Mies makasi liikkumatta hiekassa hautakiven juurella armottoman taivaan alla. (s. 10)

Kolme veljestä. Vanhin Nathan, keskimmäinen Cameron, nuorin Bub. Brightin veljesten valtavat tilukset sijaitsevat Queenslandin syrjäseudulla, alue on karua ja paahtavan kuumaa. Nyt neljäkymmentävuotias Cameron on veljesjoukosta pois, Australian ankara aurinko oli vaatinut hänen henkensä.

Miksi veli oli asettanut itsensä hengenvaaraan ja lähtenyt hortoilemaan autiomaahan ilman vettä? Jutussa ei tunnu olevan mitään järkeä. Cameronin auto löytyy muutaman kilometrin päässä hylättynä, täysin kunnossa, takalaatikossa elintarvikkeita sekä litrakaupalla vettä.

Muu perhe ja poliisi tuntuvat uskovan onnettomuuteen tai itsemurhaan, mutta Nathanilla on omat epäilyksensä Cameronin kohtalon suhteen. Mutta tunsiko hän lopulta veljeään ollenkaan?

Maisema jatkui avoimena silmän kantamattomiin, aina aavikolle saakka. Se oli tyhjyyden meri. Täydellinen valinta ihmiselle, joka halusi päästä unholaan. (s. 53)

Olen lukenut Jane Harperin kaksi aiempaa dekkaria, Kuiva kausi ja Luonnonvoimat. Olen pitänyt erityisesti Kuivasta kaudesta, mutta Kadonnut mies on näistä kolmesta ehdottomasti paras. Aiemmista kirjoista poiketen Kadonnut mies ei ole Aaron Falk -dekkari, mutta Australian luonnolla on tälläkin kertaa iso rooli. Armotonta auringon porotusta, neljäkymmentä lämpöastetta, kuivaa hiekkaa ja asumatonta autiomaata.

Dekkarin määritelmä täyttyy löyhästi, mutta Kadonnut mies ei ole puhdas dekkari vaan pikemminkin sukukertomus. Keskiössä on veljeksistä vanhin, Nathan, jonka elämään on mahtunut niin kipeitä naissuhteita, riitaisaa avioeroa, huoltajuuskiistaa ja rahaongelmia. Ja lopulta erään tapahtuman seurauksena koko kaupunki oli kääntynyt Nathania vastaan, kääntänyt hänelle selkänsä.

Jane Harperin Kadonnut mies on herkullinen perhedraama. Brightin veljesten tarina avautuu hitaasti, salaisuudet paljastetaan vähitellen, mutta kerronnassa on vetävää imua. Erinomainen ja koukuttava vaikkakaan ei niin kovin jännittävä. Ja kirjan loppu on täydellinen!

Kiitos arvostelukappaleesta Tammelle!

Englanninkielinen alkuteos The Lost Man, 2018.
Suomentanut Mari Hallivuori.
Kustantaja Tammi, 2021. 400 sivua.

* * *

Aaron Falk -dekkarit:
1. Kuiva kausi (The Dry 2016, suomennettu 2019)
2. Luonnonvoimat (Force of Nature 2017, suomennettu 2020)

Muut dekkarit:
Kadonnut mies (The Lost Man 2018, suomennettu 2021)