Toukokuussa luin ja kuuntelin yhteensä kaksitoista kirjaa. Kuukauden jännittävin romaani oli Sam Lloydin Muistometsä. Tietokirjojakin kuuntelin taas, suositukseni saa tällä kertaa Juha Matias Lehtosen Terveys ja humpuuki. Kuukauden kevyempänä kirjasuosituksena on Katie Kirbyn Oispa kaljaa.

Toukokuussa lukemani arvostelukappaleet olivat helmi-huhtikuussa ilmestyneitä kirjoja. Tiina Martikaisen Pahan kintereillä on neljäs osa Lohjan Sammattiin sijoittuvasta dekkarisarjasta, pääosassa rikosylikonstaapeli ja poliisikoiranohjaaja Hanna Vainio sekä saksanpaimenkoira Riina. Ashley Audrainin Lapsi rakas on psykologinen trilleri lapsuuden traumoista, äitiyden haasteista ja lapsen pahuudesta. Sam Lloydin Muistometsä on hyytävä trilleri kahdesta lapsesta, jotka kohtaavat pahuutta tihkuvassa metsässä. Elly Griffithsin Maan alla on yhdeksäs osa Ruth Galloway -dekkarisarjassa. Milka Hakkaraisen Ei verta rantaa rakkaampaa on esikoisdekkari, jonka tapahtumat sijoittuvat Ruotsiin, ruotsinsuomalaiselle paikkakunnalle.

Paula Norosen Tarja Kulho – Lomille lompsis lähti kuunteluun hetken mielijohteessa, kun kaipasin jotain helppoa ja hauskaa kuunneltavaa. Räkkärimarketin kassa Tarja Kulho on lomalla, hän viettää juhannusta mökillä. Surkeaa läppää ja huonoa huumoria mutta väkisinkin välillä naurattaa.

Juha Matias Lehtosen Terveys ja humpuuki – Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan on mielenkiintoinen, laaja ja hyvin kirjoitettu teos. Sairaita on yritetty parantaa hyödyttömillä loitsuilla, shokeeraavilla vesihoidoilla, syövyttävillä salvoilla ja myrkyllisellä elohopealla. Viime vuosina kohua on herättänyt muun muassa hopeavesi sekä Maria Nordinin kurssit. Lehtonen valottaa myös esimerkiksi rokotevastaisuuden historiaa.

Martta Kaukosen Terapiassa on psykologinen trilleri sarjamurhaajan ja psykoterapeutin välisestä kissa ja hiiri -leikistä. Esikoisromaanin idea on kiehtova, mutta äänikirjana kuunneltuna tämä tuntui ajoittain sekavalta ja tylsältä. Äänikirjassa on hyvät lukijat – Satu Paavola, Martti Ranin, Anna Saksman ja Ilkka Villi.

Douglas Prestonin ja Lincoln Childin Sininen labyrintti on jatkoa loistavalle Pendergast-sarjalle. Oven taa ilmestynyt ruumis ja ruumiinavauksesta löytynyt sininen jalokivi käynnistävät huiman, nopeatempoisen seikkailun. Ei parasta Pendergastia mutta silti ihan viihdyttävää kuunneltavaa.

Eva Frantzin Suvisaari kertoo erään yrityksen mökkikylässä lomailevasta väestä. Haaveissa on rento lomaviikko. Mutta hurjan ukkosmyrskyn jälkeen saari peittyy sumuun, sitten kännykät lakkaavat toimimasta, ja yksi mökkeilijöistä löytyy kuolleena. Viihdyttävä cozy crime -dekkari, kevyttä kuunneltavaa. Lukijana miellyttävä-ääninen Karoliina Kudjoi.

Vesa Sisättön 102 murrettua myyttiä esittelee nykyajan uskomuksia, jotka tiede ja tutkimus ovat osoittaneet vääriksi. Asiakas ei ole aina oikeassa, härät eivät raivostu punaisesta väristä, eikä Euroopan unioni ole kieltänyt liian käyriä kurkkuja ja banaaneja. Nopeasti kuunneltu pieni välipalakirja.

Katie Kirbyn Oispa kaljaa on humoristinen kirja aikuiselämän sietämättömästä vaikeudesta. Koko lapsuutemme odotamme aikuiselämää, ja kun saavutamme sen, huomaamme elämämme koostuvan kaikenlaisista tylsistä velvoitteista ja tekemättömistä töistä. Äänikirjan lukijana on näyttelijä ja koomikko Heli Sutela, mitä parhain lukija juuri tälle kirjalle. Osui ja upposi!

Toukokuun kirjat:
59. Paula Noronen: Tarja Kulho – Lomille lompsis
60. Juha Matias Lehtonen: Terveys ja humpuuki
61. Tiina Martikainen: Pahan kintereillä
62. Ashley Audrain: Lapsi rakas
63. Sam Lloyd: Muistometsä
64. Martta Kaukonen: Terapiassa
65. Preston & Child: Sininen labyrintti
66. Eva Frantz: Suvisaari
67. Vesa Sisättö: 102 murrettua myyttiä
68. Elly Griffiths: Maan alla
69. Katie Kirby: Oispa kaljaa
70. Milka Hakkarainen: Ei verta rantaa rakkaampaa