Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sam Lloydin esikoistrillerin piti ilmestyä suomeksi muistaakseni jo viime kesänä. Muistometsän julkaisu siirtyi kuitenkin muutamalla kuukaudella eteenpäin, ja nyt huhtikuussa romaani viimein tupsahti postilaatikkooni.

Kirjan minäkertoja on 12-vuotias Elias. Hän asuu mamman ja papan kanssa mökissä Muistometsän laidalla. Elias ei käy koulua, eikä hänellä ole ikäisiään ystäviä. Niinpä hän ilahtuu löytäessään ränsistyneen mökin kellariin vangitun tytön. Elias tietää, kuka tytön on Muistometsän keskelle tuonut, sillä tyttö ei ole ensimmäinen. Elias tietää myös, että tällekin tytölle saattaa käydä huonosti.

Toinen päähenkilö on 13-vuotias Elissa. Kesken voitokkaan shakkiturnauksen hänet siepataan. Elissa herää vangittuna kellarista, jossa häntä käy välillä katsomassa niin hänet siepannut mörkö kuin myös lähellä asuva poika Elias. Neuvokas Elissa ymmärtää pelastuvansa vain, jos hän huijaa pojan auttamaan häntä.

Ääneen pääsee välillä myös rikosylikomisario Mairéad MacCullagh. Hän on tutkinnanjohtajana lapsikaappaustapauksessa. Kello tikittää, eikä tytöstä näy jälkeäkään. Löytyykö Elissa vai koituuko Muistometsä taas yhden lapsen tuhoksi?

Sam Lloydin Muistometsä on trilleri, jonka lukemista vähän aristelin. Pelkäsin Muistometsän olevan aivan liian synkkää ja kolkkoa luettavaa, liian täynnä pahuutta ja julmuutta. Ja no, eihän tämä mikään hilpeä romaani ole. Lukija kiskotaan syvälle maan alle, pilkkopimeään. Kuitenkin Elissan päättäväisyys, neuvokkuus ja toivo pitävät lukijan pään pinnalla. Viimeisten kymmenien sivujen aikana meininki äityy rankemmaksi, mutta siltikään en liian raskaaksi kokenut tätä trilleriä.

Mutta kyllä minä tykkäsin tästä! Ihan kauhea mutta samaan aikaan myös kauhean koukuttava. Monitahoinen ja taitavasti rakenneltu juoni imaisee mukaansa. Pienet puutteet ja kömmähdykset on helppo antaa anteeksi, kun kyseessä on näin vetävä ja jännittävä trilleri. Intensiivinen tarina ja ovelat juonenkäänteet saavat kääntelemään sivuja vauhdilla. Kylmäävä, kouraiseva, karmaiseva.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos The Memory Wood, 2020.
Suomentanut Antti Saarilahti.
Kustantaja Otava, 2021. 399 sivua.