Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Olisin samanlainen kuin kaikki toisetkin naiset, joilta se näytti tulevan aivan luonnostaan. Olisin kaikkea, mitä oma äitini ei ikinä ollut.

Kanadalainen Ashley Audrain on työskennellyt tiedotuspäällikkönä kustannusyhtiössä. Lapsi rakas on hänen esikoisromaaninsa. Psykologinen trilleri singahti New York Times -bestselleriksi, ja kirjan käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin.

Kirjan kanteen on painettu teksti: ”Mitä jos lapsesi on oikeasti paha?” Lapsi rakas ei kuitenkaan ole vain tarina saatanallisesta kersasta. Tämä on romaani yhden suvun naisista. Sukupolvesta toiseen jatkuneista rikkinäisistä äiti-tytär-suhteista. Vaikeudesta olla hyvä äiti. Hylätyistä tyttäristä.

Psykologisen trillerin minäkertoja on Blythe, jolla on ollut traaginen lapsuus. Suhde äitiin oli aina ollut etäinen, ja lopulta äiti oli kadonnut kokonaan hänen elämästään. Onneksi naapurin täti oli ottanut Blythen hoteisiinsa, mutta äidin hylkäämäksi joutuminen jätti syvät haavat. Blythe ei halua toistaa äitinsä ja äidinäitinsä tekemiä virheitä, ja hän päättää olla omalle tyttärelleen parempi äiti.

Mutta nopeasti Blythelle valkenee, ettei häntä sittenkään ehkä ole tarkoitettu äidiksi. Hänen on hyvin vaikeaa luoda suhdetta pieneen tyttäreensä. Violet lumoaa täysin isänsä, mutta Blythen mielestä tytär on liian äkäinen ja muutenkin hankala. Ja kun Violet sitten kasvaa ja alkaa käyttäytyä julmasti muita lapsia kohtaan, Blythe huolestuu toden teolla. Kuvitteleeko hän vain vai onko hänen tyttärensä oikeasti paha?

Lapsi rakas -romaanin henkilöhahmot ovat herkullisen epäluotettavia. Lukija ei voi olla varma, onko Blythe surkea äiti vai Violet hirveä lapsi. Blythe laiminlyö järkyttävällä tavalla vauvasta huolehtimisen, sellainenhan voi jättää lapseen pysyvät jäljet. Ja silti lukijalle hiipii epäilys, voiko lapsessa sittenkin piillä jotain synnynnäistä pahuutta.

Psykologisen trillerin aihe on rankka, suorastaan vastenmielinen. Teksti huokuu synkkää uhkaa, tunnelma on hyytävän pahaenteinen. Hetkittäin koin voimakasta ahdistusta, melkeinpä fyysistä pahoinvointia. Ashley Audrain onnistui kirjallaan todellakin pääsemään minun ihoni alle ja herättämään vahvoja tunteita.

Mutta ei tämä niin kammottava ja ahdistava ollut, että minulle olisi tullut mieleenikään jättää kirjaa kesken. Halusin innokkaasti selvittää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kerronnassa on vahvaa imua, ja lyhyet luvut saavat lukemisen tuntumaan suorastaan vauhdikkaalta.

Ashley Audrainin Lapsi rakas on vahvatunnelmainen jännäri lapsuuden traumoista, äitiyden haasteista ja lapsen julmuudesta. Ei ihan helpointa luettavaa mutta silti sivut kääntyilevät nopeasti. Erinomainen psykologinen trilleri!

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos The Push, 2021.
Suomentanut Oona Nyström.
Kustantaja Otava, 2021. 317 sivua.