Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Sammattilaisen Tiina Martikaisen mainio Hanna Vainio -dekkarisarja on saanut jatkoa. Alkukeväästä julkaistiin sarjan neljäs osa nimeltä Pahan kintereillä. Jokaisen kirjan myötä Martikainen on nostanut tasoaan, jokainen kirja on ollut edellistä parempi, enkä joutunut tälläkään kertaa pettymään.

Martikaisen rikosromaanien päähenkilö Hanna Vainio työskentelee Lohjan poliisissa rikosylikonstaapelina ja poliisikoiranohjaajana. Hanna asustelee Lohjan Sammatissa yhdessä 17-vuotiaan tyttärensä Miran ja saksanpaimenkoira Riinan kanssa. Miran isä on kuvioissa mukana enää lähinnä vain rahallisesti. Hannalla on miesystävä Erkki, parin suhde on melko vapaa mutta lämmin.

Tällä kertaa Hanna joutuu keskelle kenties uransa kauheinta rikostutkintaa. Metsästä romahtaneesta vajasta löydetään tytön ruumis. Henkirikoksen uhri on 13-vuotias Sofia. Hetken jo vaikuttaa siltä, että surmaaja saataisiin nopeasti napatuksi, mutta tapaus ei olekaan niin yksinkertainen. Löytyy uusi ruumis.

Dekkarissa käsitellään rankkoja, puistattavia aiheita. En mielelläni lue lapsiin kohdistuvista rikoksista. Helpottuneena sain todeta, ettei Martikainen mässäile iljettävillä yksityiskohdilla. Kirjassa ahdistavinta onkin läheisten lohduton suru ja kaipaus, ei niinkään itse surmatyö tai syyllisen pahuus. Mutta ei Martikainen kisko lukijaansa liian syvälle, vaan suurimmaksi osin dekkari on kevyehköä luettavaa.

Pahan kintereillä on jälleen kerran taattua Martikaista. Sujuvasti kirjoitettu, uskottava ja elämänmakuinen dekkari. Juoni rullailee eteenpäin jouhevasti, ja dialogit ovat luontevia. Hanna vaikuttaa mukavan aidolta tyypiltä, ja hänen yhteistyötään Riina-koiran kanssa mukava seurailla.

Pakko vielä erikseen kehua kirjan kantta! Tummansinisessä kannessa on hyytävän uhkaava tunnelma, ja puiden oksat kiemurtelevat upeasti kirjainten lomassa. En onnistunut löytämään tietoa, kuka tämän hienon kannen on suunnitellut.

Kiitokset arvostelukappaleesta kirjailijalle itselleen sekä Myllylahdelle!

Julkaistu vuonna 2021.
Kustantaja Myllylahti. 320 sivua.

* * *

Hanna Vainio -dekkarit:
1. Kasvot pinnan alla, 2015
2. Jäätyneet kasvot, 2016
3. Surmanpolku, 2019
4. Pahan kintereillä, 2011