Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Parikymmentä romaania kirjoittanut trillerikuningatar Karin Slaughter on yksi maailman suosituimmista kirjailijoista. Hänen kirjojaan on julkaistu 120 maassa ja myyty maailmanlaajuisesti yhteensä yli 35 miljoonaa kappaletta.

Karin Slaughter kuuluu lempikirjailijoihini. Olen pitänyt niin Grant County- ja Will Trent -sarjoista kuin myös Slaughterin kirjoittamista itsenäisistä jännäreistä. Nyt Slaughterilta on suomeksi ilmestynyt trilleri Vaikeneva vaimo, jossa Will ja Sara päätyvät tutkimaan taas yhtä kiperää tapausta.

Vaikenevassa vaimossa kuljetetaan juonta eteenpäin kahdessa eri ajassa. Nykyhetkessä Atlantassa GBI:n agentti Will Trent ja kuolinsyyntutkija Sara Linton kutsutaan vankilaan väkivaltaisen mellakan vuoksi. Kun vankeja kuulustellaan, eräs vangeista ilmoittaa yllättäen olevansa syytön murhaan, josta häntä oli kahdeksan vuotta sitten epäilty. Silloin yliopisto-opiskelijan kimppuun oli käyty, ja paikallisella poliisilaitoksella oli kovat paineet saada syyllinen kiinni. Vanki syyttää Grantin piirikunnan edesmennyttä poliisipäällikköä Jeffrey Tolliveria ajojahdista ja tekaistuista todisteista.

Will Trent, Sara Linton, Faith Mitchell ja Amanda Wagner ryhtyvät tutkimaan samantapaisten hyökkäysten sarjaa, joista ensimmäinen on tapahtunut kahdeksan vuotta sitten ja viimeisimmät juuri nyt. Jokainen nainen oli löytynyt metsäalueelta, eikä poliiseilla ollut yleensä syytä epäillä rikosta. Tarkemmissa tutkimuksissa tuoreimman ruumiin niskasta löydetään kuitenkin erikoinen pistohaava.

Välillä seuraillaan tapahtumia menneisyydessä, kahdeksan vuotta sitten, Grantin piirikunnassa. Saran aviomies, poliisipäällikkö Jeffrey Tolliver on yhä elossa. Oliko Jeffrey todellakin toiminut epäammattimaisesti ja päättänyt syyttää tapauksesta syytöntä miestä? Onko sarjamurhaaja ollut vapaana kaikki nämä vuodet? Vai onko oikea mies telkien takana ja liikkeellä on nyt matkija?

Huhheijaa millaisen rikostutkinnan keskelle Karin Slaughter kiidättää lukijansa tälläkin kertaa! Prologin luettuani olisin halunnut ahmia kirjaa yötä myöten, mutta valitettavasti arjen kiireiden ja väsymyksen keskellä jouduin tyytymään lyhyempiin lukuhetkiin.

Slaughterin romaaneissa on aina mielenkiintoinen rikosjuoni, mutta jännärit ovat silti myös vahvasti henkilöhahmo- ja ihmissuhdevetoisia. Vaikka edelliset Slaughterit lukeneelle Vaikeneva vaimo tarjoaa jonkin verran kertausta, nautin tuttujen henkilöhahmojen seurasta. Jokaisen kirjan myötä ihastun päähenkilöihin aina vain enemmän ja enemmän. Slaughterin luomat hahmot ovat inhimillisiä virheineen ja erheineen, mutta kukaan ei kahlaa liian synkissä vesissä.

Parasta kirjassa on tälläkin kertaa Saran ja Willin välinen mutkikas suhde, onnenhetkineen ja karikkoineen. Mutta olipa myös ihanaa tehdä aikamatka menneisyyteen ja päästä seuraamaan Saran edesmenneen aviomiehen Jeffreyn tutkimuksia! Täydellinen, pyhimysmäinen Jeffrey. Mutta toki Jeffreyssäkin oli omat vikansa, suotta Will on nostanut Saran entisen miehen jalustalle ja vertailee jatkuvasti itseään Jeffreyyn.

Vaikeneva vaimo sisältää Slaughterille tuttuun tapaan jälleen kerran naisiin kohdistuvaa raakaa väkivaltaa, joten kevyempien dekkarien ystäville en tätä suosittele. Kuitenkin esimerkiksi Karin Slaughterin aiempaan Kaunokaiset-romaaniin verrattuna Vaikeneva vaimo on paljon kesympi.

Karin Slaughterin romaanit ovat viime vuosina olleet yleensä noin 500-sivuisia, mutta Vaikeneva vaimo laittaa vieläkin paremmaksi. Kirjalla on nimittäin mittaa peräti 650 sivua! Ja ilokseni minun on todettava, että en jäänyt kaipailemaan tiivistämistä. Rikostutkinnasta kehkeytyy niin laaja ja monitahoinen, että mielenkiintoni säilyi hyvin koko paksun trillerin ajan.

Mutta ilmeisesti olen lukenut liikaa dekkareita, kun tälläkin kertaa onnistuin päättelemään ratkaisun jo paljon ennen kuin kirjan poliisit. Vihjeet ovat niin ilmiselviä. Mutta vaikka loppuratkaisu ei ollutkaan yllätys, nautin silti Slaughterin tarinankuljetuksesta.

Karin Slaughterin Vaikeneva vaimo on nannaa Will Trent -sarjan faneille. Slaughter osaa todellakin koukuttaa lukijansa, rytmittää tarinansa hienosti ja pudotella pieniä, teräviä koukkuja.

Kiitos arvostelukappaleesta HarperCollinsille!

Englanninkielinen alkuteos The Silent Wife, 2020.
Suomentanut Päivi Paju.
Kustantaja HarperCollins, 2021. 651 sivua.