Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Maxin katoamisesta lähtien kaikki päivät olivat olleet samanlaisia.
Sängystä ylös. Maxin ajattelua. Vaatteet päälle. Maxin ajattelua. Epätoivoa. Maxin ajattelua. Vaatteet pois. Maxin ajattelua. Sänkyyn. Maxin ajattelua. Epätoivoa. Unettomuutta. Maxin ajattelua. Sängystä ylös.

Sarjamurhaaja Guido Tramnitz kärsii elinkautista tuomiotaan oikeuspsykiatrisessa sairaalassa Berliinissä. Ennen kiinnijäämistään ”Keskoskaappipeto” ehti vielä siepata kuusivuotiaan Max-pojan, mutta poikaa ei ole löydetty eikä Guido Tramnitz suostu puhumaan. Vuoden kuluttua sieppauksesta Maxin etsinnät päätetään lopettaa.

Maxin isä Till Berkhoff haluaa epätoivoisesti tietää, mitä hänen ihanalle pienelle pojalleen on tapahtunut. Selvittää totuuden, keinolla millä hyvänsä. Till päättää yrittää hankkiutua potilaaksi samaan oikeuspsykiatriseen sairaalaan, johon Guido Tramnitz on suljettu.

Voi luoja, minua pelottaa.
Tillillä ei ollut pienintäkään aavistusta, mikä häntä odottaisi, mikäli Skania todella täyttäisi hänen elämänsä viimeisen toiveen ja järjestäisi hänet potilaaksi siihen sairaalaan.

Saksalaisen jännärikirjailija Sebastian Fitzekin Potilas on synkkä trilleri murtuneesta isästä, jolla ei ole enää mitään menettävää. Kolkkoon psykiatriseen vankisairaalaan sijoittuva jännäri vie lukijan lukittujen ovien taa ja ihmismielen sysimustiin syvyyksiin. Potilas oli Saksassa vuoden 2018 myydyin kirja.

Potilas imaisi minut erittäin tiukasti mukaansa. Lyhyet luvut, nopeatempoinen kerronta ja yllättävät käänteet tekevät trilleristä ahmittavan lukusukkulan. Jokaiseen lukuun on ujutettu niin terävä koukku, että ryntäsin kiireellä lukemaan seuraavaa lukua ja sitten taas seuraavaa lukua. Sivut kääntyilevät melkeinpä kuin itsestään.

Varoituksen sananen kuitenkin. Sebastian Fitzekin Potilas on niin julma ja väkivaltainen, että tämä äijäilyjännäri ei varmastikaan ole ihan jokaisen lukijan pala kakkua ja kuppi teetä. Kerronta on paikoitellen siemättömän brutaalia ja iljettävän yksityiskohtaista. Potilas olisi ollut jännittävä vähemmälläkin määrällä kauheuksia ja raakuuksia.

Sebastian Fitzekin Potilas on raivokas, karkea ja väkivaltainen trilleri. Uskomaton, epäuskottava. Mutta myös erittäin vangitseva ja koukuttava, täynnä odottamattomia käänteitä ja yllättäviä tapahtumia. Kerrankin jännäri jonka loppuratkaisua en todellakaan osannut aavistaa!

Mahtavaa että Bazar on alkanut suomentaa saksalaisen Sebastian Fitzekin jännäreitä. Ja näitähän siis julkaistaan tänä vuonna peräti kolme! Tämän tammikuussa ilmestyneen Potilaan lisäksi toukokuussa merelle seilaa Matkustaja 23 ja marraskuussa taivaalle kiidättää Ikkunapaikka 7A. Huikeaa!

Kiitos arvostelukappaleesta Bazarille!

Saksankielinen alkuteos Der Insasse, 2018.
Suomennos Heli Naski.
Kustantaja Bazar, 2021. 383 sivua.