Vuoden lyhyin kuukausi on takana päin. Helmikuussa luin ja kuuntelin kuusitoista kirjaa, ja kuukauden mieleenpainuvin kirja oli Antonio Iturben Auschwitzin kirjastonhoitaja. Suositukseni saa myös Stephen Kingin Mitä enemmän verta sekä Kirsi Pylvänäisen Koronahelvetti.

Helmikuussa lukemani arvostelukappaleet olivat marras-tammikuussa saapuneita kirjoja. Antonio Iturben Auschwitzin kirjastonhoitaja on tositapahtumiin perustuva romaani juutalaistytöstä, joka henkensä uhalla huolehtii keskitysleirin kielletystä kirjastosta. Tuomas Niskakankaan Roihu on tiivistunnelmainen trilleri talouskriisin piinaamasta lähitulevaisuuden Suomesta. Stephen Kingin Mitä enemmän verta on neljän novellin kokoelma, hienoja tarinoita ja herkullisia henkilöhahmoja. Lisa Wingaten Ennen kuin olimme sinun perustuu tositapahtumiin, koko Amerikkaa vavisuttaneeseen suureen skandaaliin, lasten sieppauksiin ja laittomaan adoptiokauppaan. Rebecca Serlen Viisi vuotta myöhemmin on kevyttä hömppää.

Anna-Leena Härkösen Olis niin kiva ja muita kirjoituksia on keskinkertainen kirjoituskokoelma. Kirjoitukset on julkaistu Apu-lehdissä vuosina 2018-2020. Lyhyissä kolumneissaan Härkönen ruotii ajankohtaisia aiheita, kuten muun muassa virushysteriaa ja kaamosmasennusta. Härkönen on hetkittäin naseva ja oivaltava, mutta enimmäkseen pakinat ovat tylsähköjä. Nopeasti lukaistu välipalakirja.

Peter Jamesin ja Graham Bartlettin Metsään murhatut on mielenkiintoinen mutta ehkäpä liiankin perusteellinen true crime -kirja. Kaksikko kuvailee kirjassaan paljon niin tutkijoiden työtä kuin myös oikeudenkäynnin istuntoja. Yleensä pidän yksityiskohtaisesta kuvauksesta, mutta tämä kirja rönsyilee liikaa.

Kirsi Pylvänäisen Koronahelvetti – Yhden perheen selviytymistaistelu perustuu tositapahtumiin. Keväällä 2020 korona iski Pylvänäisen perheeseen. Millaista oli sairastua, kun lääkäritkään eivät vielä tienneet koronasta juuri mitään? Miltä tuntui seurata tehohoidossa olevan puolison kamppailua? Ja millaisia jälkioireita korona jätti? Ajankohtainen kirja on rankkaa ja koskettavaa kuunneltavaa. Tälle vahva suositus!

Päivi Alasalmen Onnellisia ihmisiä on psykologinen trilleri onnettomista ihmisistä. Marianne ja Jali asuvat omakotitalossa, heillä on kaksi pientä lasta ja hyvä keskiluokkalainen elämä. Neuroottinen Ritva on taidemuseon johtaja. Kolmikon kohtalot risteävät omituisella ja järkyttävällä tavalla. Nopeasti kuunneltu äänikirja on melko erikoinen mutta oikeastaan ihan hyvä. Yllättävä ja vinksahtanut.

Linda Boström Knausgårdin Lokakuun lapsi on autofiktiivinen romaani. Linda Boström Knausgård oli vuosina 2013-2017 useasti psykiatrisessa sairaalassa, jossa häntä hoidettiin muun muassa sähköhoidolla. Laitoksen hoidoissa palasia hänen persoonallisuudestaan ja muistoistaan alkoi kadota, ja hiljalleen hän yrittää saada taas kiinni elämästään. Koskettava, kiehtova, runollinen teos.

Ilona Tuomisen Ja jollen sinua saa on tuore kotimainen esikoistrilleri. Päähenkilö on kolmekymppinen Riia, joka löytää pensaikosta urheilukassin ja kassista irtileikatun pään. Hiljalleen alkaa vaikuttaa siltä, että paloittelumurhilla on jokin yhteys Riiaan. Koukuttava jännäri toimii hyvin äänikirjana. Tuomisen kerrontatyyli on miellyttävän rauhallinen, ja järkyttävistä tapahtumista huolimatta tunnelma ei nouse liian ahdistavaksi. Loppuratkaisu yllätti minut.

Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon 1 aloittaa kolmiosaisen true crime -sarjan, jossa keskitytään vuonna 1976 tapahtuneeseen henkirikokseen. Ensimmäinen osa on niin tyhjänpäiväinen, että en aio jatkaa kirjasarjan parissa. Arvailuja ja jonninjoutavaa höpinää. Soppaan sekoitetaan jopa selvännäkijä. Hohhoijaa.

Oyinkan Braithwaiten Sisareni, sarjamurhaaja on mustalla huumorilla ryyditetty romaani Koredesta ja hänen pikkusiskostaan Ayoolasta. Kun Ayoolan poikaystävä kuolee, Korede rientää siivoamaan jäljet ja hävittää ruumiin. Rankasta aiheestaan huolimatta kevyt kirja. Hauska ja erilainen. Olisin mielelläni tutustunut siskoksiin paremminkin, nyt kirja loppui liian nopeasti.

Helmikuun kirjat:
16. Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja
17. Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva 8
18. Anna-Leena Härkönen: Olis niin kiva
19. Tuomas Niskakangas: Roihu
20. James & Bartlett: Metsään murhatut
21. Miia Huitti: Stressikupla
22. Stephen King: Mitä enemmän verta
23. Kirsi Pylvänäinen: Koronahelvetti
24. Lisa Wingate: Ennen kuin olimme sinun
25. Saku Tuominen: Kaikki on hyvin
26. Päivi Alasalmi: Onnellisia ihmisiä
27. Linda Boström Knausgård: Lokakuun lapsi
28. Ilona Tuominen: Ja jollen sinua saa
29. Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin
30. Backman & Holmavuo: Ratkaisematon 1
31. Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja