Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kauhun kuninkaan tuorein suomennettu teos Mitä enemmän verta on neljän novellin kokoelma. Stephen King on taitava kirjoittamaan niin paksuja ja runsaita romaaneja kuin myös tällaisia lyhyempiä tarinoita.

Herra Harriganin puhelin on kertomus Craig-pojasta, naapurin omalaatuisesta herra Harriganista ja iPhonesta. Mielestäni King on parhaimmillaan kuvatessaan lasten elämää, joten ilahduin huomatessani päähenkilön olevan teini-ikäinen poika. Hiljalleen novelli alkaa lipua kohti kauhua, kun iäkäs herra Harrigan menehtyy ja alkaa haudan takaa lähetellä kännykällään Craigille viestejä. King on kekseliäästi yhdistänyt teknologian kostopuuhiin. Pidin novellin tunnelmasta ja sen kertomasta tarinasta.

Chuckin elämä alkaa synkästi, maailmanloppuun viittaavilla enteillä. Tuhoisia maanjäristyksiä, äkillisiä maansortumia, myrskytuulten levittämiä maastopaloja, merenpintojen nousua. Sähkö- ja kännykkäverkot pätkivät, internet on lakannut kokonaan toimimasta. Kolkko ja ahdistava kertomus kääntyy kuitenkin surumielisyydessään lopulta jopa kauniiksi. Tämä nousi ehkä jopa suosikikseni kokoelman neljästä tarinasta. Koskettava novelli muistuttaa, että vaikka meitä ihmisiä on miljardeja, meistä jokainen on tärkeä ja meidän jokaisen sisällä on kokonainen oma maailmansa.

Mitä enemmän verta on kirjan pisin kertomus, 170 sivua. Mersumiehestä ja Ulkopuolisesta tuttu yksityisetsivä Holly Gibney jahtaa tälläkin kertaa jotain luonnottoman pahaa. Uutisväki raportoi taukoamatta järkyttävistä tapahtumista, suorastaan mässäilee kamalilla yksityiskohdilla, mutta tarkkaälyinen Holly alkaa epäillä yhden toimittajan touhuja. Vangitsevaa jännitystä, taistelua hyvän ja pahan välillä. Pidin kovasti Ulkopuolisesta, niin pidin myös tästäkin, vaikkakin saman aiheen lämmittely uudelleen on liian helppoa, liian latteaa. Eikä tämä pitkä kertomus oikein istu kokoelman muiden novellien joukkoon, vaan tämä jää ikävästi irrallisen tuntuiseksi.

Rotta-novellissa tehdään sopimus paholaisen kanssa. Drew Larson on aina haaveillut romaanin kirjoittamisesta ja solmii sopimuksen pelastamansa rotan kanssa. Mutta syntyykö romaani ja mikä lopulta on sen hintana? Herkullisen tummasävyinen novelli laittaa lukijan pohtimaan, miten korkeaa hintaa unelmien tavoittelusta kannattaa maksaa. Samalla se muistuttaa miehille, että joskus kannattaa kuunnella omaa vaimoaan, uskoa häntä. Tästäkin novellista pidin.

Mitä enemmän verta saattoi jopa nousta omaksi suosikikseni Stephen Kingin novellikokoelmakirjoista. 73-vuotiaan kauhun kuninkaan kynä on edelleen terävä ja henkilöhahmot herkullisia, mutta King on myös hyvällä tavalla rauhoittunut. Joskus vähemmän on enemmän.

Kiitokset arvostelukappaleesta Tammelle!

Englanninkielinen alkuteos If It Bleeds, 2020.
Suomentanut Ilkka Rekiaro.
Kustantaja Tammi, 2021. 400 sivua.