Uusi vuosi lähtenyt käyntiin. Lumisen ja kylmän tammikuun aikana luin ja kuuntelin monta tietokirjaa, muutaman romaanin ja pari runokirjaa, yhteensä viisitoista kirjaa.

Tammikuun kirjoista paras oli Delia Owensin Suon villi laulu, mutta suositukseni saavat myös Rutger Bregmanin Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman sekä Sergei Plokhyn Tšernobyl – Ydinkatastrofin historia. Jännityksen ystäville voisin suositella erityisesti kahta kirjaa, Jennifer McMahonin Talven lapset ja Lisa Jewellin Joka askel jonka otat.

Tammikuussa lukemani arvostelukappaleet olivat niinkin vanhoja kuin loka-marraskuussa saapuneita kirjoja. Norjalaisen Helene Floodin Terapeutti on psykologinen trilleri terapeuttina työskentelevästä naisesta, jonka aviomies yllättäen katoaa. Jennifer McMahonin Talven lapset on kauhujännäri, jossa halutaan herättää kuolleita takaisin elävien kirjoihin. Lucy Foleyn Jahti on yhdistelmä koukuttavaa suljetun huoneen murhamysteeriä ja jännittävää psykologista trilleriä. Lisa Jewellin Joka askel jonka otat on erinomainen psykologinen trilleri naapureista ja heidän salaisuuksistaan.

Kuuntelin viime vuonna monia niin hyviä tietokirjoja, että aion tänäkin vuonna jatkaa tietokirjojen kuuntelua. Vuoden ensimmäinen tietokirja oli Jessikka Aron Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta. Kirjassa esitellään Kremlin masinoimia mustamaalausoperaatioita, joiden kohteeksi myös Ylen toimittaja Jessika Aro on itse joutunut. Kirjalla on ehdottomasti ansionsa, Aro on tehnyt huikaisevan työn aineistoa kerätessään, mutta laaja ja yksityiskohtainen teos on paikoitellen puuduttavaa kuunneltavaa. Aro myös tyrkyttää omia näkemyksiään ja kokemuksiaan liian hanakasti, joten faktojen ja mielipiteiden rajat hämärtyvät.

Vince Houghtonin Ydinisku Kuuhun ja muita järjettömiä sotilashankkeita esittelee liudan ihmeellisiä suunnitelmia. Yhdysvaltain ilmavoimat harkitsi ydiniskua Kuuhun. CIA suunnitteli kouluttavansa kissoja vakoilemaan Neuvostoliittoa. Britit yrittivät rakentaa jäästä ilmatukialuksen. Yksikään näistä hankkeista ei lopulta toteutunut, mutta pelottavan omituisia asioita sitä onkaan ihmisten päähän pälkähtänyt. Kylmäävää kuunneltavaa. Tapauksista kuitenkin kerrotaan hauskasti ja viihdyttävästi, ja äänikirjan lukija Markus Järvenpää on mainio.

Satu Pihlajan Valinnan paikka – Näin teet parempia päätöksiä herättelee huomaamaan, miten monia valintoja teemme päivän aikana ja miten voimme vaikuttaa tekemiimme valintoihin. Päivittäistä valintakaaosta helpottaakseen on hyvä pohtia omaa arvomaailmaansa ja ajatteluaan. Päätöksen hetkellä on tärkeää tuntea itsensä ja valintojensa taustat. Satu Pihlaja jakaa kirjassaan monia konkreettisia esimerkkejä ja hyödyllisiä harjoituksia, ja minä innostuin jopa tekemään muutamia tehtäviä. Mitään mullistavaa ahaa-elämystä en kokenut, mutta pari kirjassa annettua vinkkiä otin omassa arjessani käyttöön.

Kuuntelin samaiselta psykologilta toisenkin kirjan. Satu Pihlajan Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi antaa nimensä mukaisesti vinkkejä asioiden aikaan saamiseen ja itsensä johtamiseen. Aikaansaamisen taidot tehostavat ajankäyttöä ja lisäävät muun muassa mielihyvää sekä itseluottamusta. Tälläkin kertaa tarjolla on havainnollistavia esimerkkejä ja monipuolisia harjoituksia.

Rutger Bregmanin Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman esittää ratkaisuja maailman suurimmille ongelmille. Perustulo nujertaisi köyhyyden, ja lyhyempi työviikko tasoittaisi eroa ylityöllistettyjen ja työttömien välillä. Mielenkiintoinen teos antaa runsaasti ajattelemisen aihetta ja jopa ihan kokeilemisen arvoisia ideoita. Tosin suhtaudun pienellä varauksella tällaiseen rummutukseen, todellisuudessa asioilla on monia puolia, eivätkä Bregmanin tarjoamat ideat ole kaikki välttämättä ihan ongelmattomia. Mutta Bregmanin positiivinen fiilis tarttuu, ja äänikirjan lukija Mikko Toiviainen on minun mieleeni. Tälle kirjalle suositus!

Sergei Plokhyn Tšernobyl – Ydinkatastrofin historia on pysäyttävä tietokirja, jonka keskiössä on Ukrainan neuvostotasavallassa 26.4.1986 tapahtunut historian vakavin ja tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus. Plokhyn kirja on puisevampi kuin HBO:n erinomainen Chernobyl-sarja, mutta Plokhy kuvailee kiinnostavasti neuvostoliittolaista yhteiskuntaa ja ihmisten elämää, Tšernobylin ydinvoimalan toimintaa, hirvittävää onnettomuutta ja sen jälkeisiä toimia. Miten sokeasti neuvostotasavallan asukkaat ovat uskoneet ylempiään, luottaneet johtajiinsa, vaikka katastrofi on ollut omin silmin nähtävissä. Raskas mutta mielenkiintoinen kirja. Tällekin vahva suositus!

Henrik Fexeusin ja Catharina Enbladin Reload – Palaudu fiksusti, hallitse stressiä antaa neuvoja stressistä palautumiseen. Omasta kiireisestä elämästään ei tarvitse luopua, kunhan osaa säädellä stressitasojaan. Kirja auttaa tunnistamaan oman stressaajatyyppinsä ja jokaiselle esitetään parhaimmat mahdolliset palautumisen keinot. Oma elämäni ei ole yhtä kiireistä kuin kirjassa kuvaillaan, ja hetkittäin kirjan kuuntelu oli jopa stressaavaa. Vinkit ovat kuitenkin ihan hyviä, paria jopa olen kokeillut.

Delia Owensin Suon villi laulu on romaani, jonka kaikki ovat viime kuukausien aikana lukeneet. Ja nyt vihdoin minäkin. Eipä turhaan ole tätä kirjaa kehuttu! Delia Owensin esikoisromaani on kiehtova yhdistelmä kasvutarinaa ja murhamysteeriä. Kerronta on kaunista ja koskettavaa. Upea romaani! Erittäin vahva suositus!

Annamari Marttisen Häiriömerkintä on romaani rahattomuudesta ja sen aiheuttamasta häpeästä. Avioeron jälkeen Karoliinan elämä oli asettunut uomiinsa, hänellä on mukava työ ja joka toinen viikko luonaan asuva teini-ikäinen tytär. Mutta uuden asunnon ostosta alkaa epäonnisten tapahtumien vyöry, joka ajaa Karoliinan velkakierteeseen. Elämänmakuinen ja tarkkanäköinen romaani. Synkkyyttä ja toiveikkuutta.

Tammikuun kirjat:
1. Jessikka Aro: Putinin trollit
2. Vince Houghton: Ydinisku Kuuhun
3. Satu Pihlaja: Valinnan paikka
4. Satu Pihlaja: Aikaansaamisen taika
5. Helene Flood: Terapeutti
6. Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille
7. Eeva Kilpi: Laulu rakkaudesta
8. Taskulyyrikot: Kerro minulle jotain lohdullista
9. Sergei Plokhy: Tšernobyl
10. Jennifer McMahon: Talven lapset
11. Fexeus & Enblad: Reload
12. Delia Owens: Suon villi laulu
13. Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
14. Lucy Foley: Jahti
15. Lisa Jewell: Joka askel jonka otat