Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja kirjailija Antti Holma on minulle tuttu televisiosta Putouksesta sekä Tatu ja Patu -elokuvasta. Olen lukenut Antti Holman kaksi runokirjaa sekä muutamia satunnaisia blogikirjoituksia. Mutta romaaneja en lukenut enkä liioin podcasteja kuunnellut. Enkä todennäköisesti olisi tähän Kaikki elämästä(ni) -kirjaan tarttunut, jos arvostelukappale ei olisi yllärinä postilaatikkooni tipahtanut.

Kaikki elämästä(ni) on autofiktiivinen teos. Kirjassa on siis runsaasti yhtymäkohtia Antti Holman omaan elämään, mutta kaikkea lukemaansa ei kannata pitää totena. Kirja vie matkalle Sonkajärven ja Helsingin kautta Lontooseen ja lopulta New Yorkiin.

Holman kerronta on hengästyttävän nopeatempoista ja rönsyilevää. Varsinkin kirjan alkupuolella koin lukemisen vaivalloiseksi, jopa raskaaksi, yrittäessäni roikkua kiinni Holman kiireisessä ajatuksenjuoksussa. Välillä vaihdoin kirjan lukemisen äänikirjan kuuntelemiseen. Äänikirjana teksti toimii mielestäni paremmin, ja äänikirjassa on lukijana itse Antti Holma.

Antti Holman Kaikki elämästä(ni) on ronski, omituinen ja humoristinen mutta myös liikuttava, lämminhenkinen ja kaunis. En täysin tullut sinuiksi Holman kirjoitustyylin kanssa, mutta kyllähän Antti kirjoittaa osaa. Hän kuvailee tarkkanäköisesti ja samaistuttavasti tilanteita, tunteita, ajatuksia.

Erityismaininnan haluan antaa Elina Warstalle kirjan kannen upeasta kuvituksesta. Hempeäsävyisen kansipaperin alla ei olekaan tylsää yksiväristä kuvittamatonta kantta, vaan kansipaperin alta paljastuu yksityiskohtainen mustavalkopiirros, jossa on kuvattuna lukuisia kirjan tapahtumapaikkoja ja tapahtumia. Toivottavasti kaikki kirjan lukijat huomaavat vilkaista kansipaperin alle.

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Julkaistu vuonna 2020.
Kustantaja Otava. 304 sivua.
Kannen suunnitellut Elina Warsta.