Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Olen kuudentoista vuoden ahkeran kirjabloggaamisen jälkeen alkanut potea jonkinlaista bloggausväsymystä. Niinpä olen tälle syksylle pyytänyt aiempaa vähemmän arvostelukappaleita, mutta muutamista valikoiduista kirjoista haluan yhä blogata. Yksi näistä harvoista ja valituista on espoolaisen Eva Frantzin Tästä pelistä pois. Frantzin edelliset Anna Glad -dekkarit ovat olleet niin viihdyttävää cozy crimeä, että ehdottomasti halusin lukea myös tämän tuoreimman. Mitä parhainta viihdettä pimeneviin syysiltoihin!

Äiti jättää pienen tyttärensä nukkumaan ulos lastenvaunuihin ja käväisee nopeasti kukkakaupassa, sillä välin vaunuihin ilmestyy ylimääräinen vauva. Pyörätiehanketta vastustanut äksy erakko on kadonnut jäljettömiin. NHL-jääkiekkoilija on palannut kotikaupunkiinsa, ja kiekkotähden sekä hänen amerikkalaisen vaimonsa ympärillä tuntuu tapahtuvan jotain erikoista.

Vanhempi konstaapeli Anna Glad on edellisistä Frantzin dekkareista tuttu päähenkilö. Hänen seuraansa oli taas mukavaa palata. Tässä kolmannessa kirjassa Anna on raskaana, mutta hän ei lepäile tyytyväisenä, ei rakenna pesää, vaan hän hukuttaa itsensä töihin. Kiireisenä pysyminen antaa muuta ajateltavaa, tulevaisuuden murehtimisen sijaan. Lapsen isä asuu satojen kilometrien päässä ja haluaisi muuttaa yhteen, mutta Anna haraa vastaan.

Eva Frantzin Tästä pelistä pois -dekkarissa on lukuisia henkilöhahmoja ja useita rinnakkaisia juonipolkuja. Nykyajan tapahtumien seurailun ohessa tekstin lomaan on ripoteltu myös takaumia. Mutta Eva Frantz kuljettaa lankoja ihailtavan taidokkaasti, eikä lopputulos ole ollenkaan sotkuinen.

Olen pitänyt kahdesta edellisestä Eva Frantzin dekkarista. Jokainen kirja on kuitenkin ollut edellistä parempi, ja tämä kolmas on ehdottomasti paras. Monitahoisempi. Osa käänteistä on etukäteen arvattavissa, mutta Frantz onnistuu myös mukavasti yllättämään. Ahmaistavan hyvä dekkari.

Tyyli on vanhaa tuttua Eva Frantzia, eikä väkivallalla tälläkään kertaa mässäillä. Frantz osoittaa kirjoillaan hienosti, että rikosromaani voi olla jännittävä ja koukuttava, vaikka lukijoiden silmille ei heitetä jatkuvalla syötöllä väkivaltaisia tappeluita, kiihkeitä takaa-ajoja ja raakoja murhia. Frantzin dekkareita voi hyvillä mielin suositella rankempia dekkareita kaihtaville.

Kiitokset arvostelukappaleesta Kustantamo S&S:lle!

Ruotsinkielinen alkuteos För han var redan dö, 2020.
Suomentanut Ulla Lempinen ja Arja Kantele.
Kustantaja S&S, 2020. 383 sivua.

* * *

Eva Frantzin julkaisemat Anna Glad -dekkarit:
1. Sininen huvila (Blå villan, 2017)
2. Kahdeksas neito (Den åttonde tärnan, 2018)
3. Tästä pelistä pois (För han var redan dö, 2020)