IMG_20200713_184123_558.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Stephen Kingin faneja hemmotellaan tänä vuonna oikein urakalla, sillä alkuvuodesta suomeksi saatiin Laitos ja nyt kesällä Keveys. Lähes 600-sivuiseen Laitokseen verrattuna Keveys on hämmentävän ohut kirja, vain 135 sivua. Mutta kevyen ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, sillä sisällöltään Keveys tarjoaa varsin painavaa asiaa.

Kirjan päähenkilö on Scott Carey, joka alkaa ihmetellä putoavaa painoaan. Verkkosivuja työkseen suunnitteleva Scott näyttää ulkoisesti ihan samalta kuin ennenkin, mutta vaaka näyttää päivä päivältä pienempää lukemaa. Scott uskoutuu asiasta hyvälle ystävälleen, eläköityneelle tohtori Bob Ellisille, mutta muuten Scott ei halua hiiskua asiasta kenellekään. Castle Rock on pieni kaupunki, jossa juoruilla on siivet ja jossa erilaisuutta ei katsota hyvällä.

Erikoisen painonpudotuksen lisäksi päänvaivaa Scottille aiheuttavat hänen uudet naapurinsa. Deidre McComb ja Missy Donaldson sekä heidän koiransa. Bokserit käyvät toistuvasti tarpeillaan Scottin nurmikolla, mutta Scottin valittaessa asiasta Deidre vain hymyilee ylimielisesti eikä korvaansa lotkauta.

Lopulta Scott päätyy kuitenkin auttamaan naapureitaan. Deidren ja Missyn ravintola ei ota menestyäkseen, koska Castle Rockin asukkaat suhtautuvat karsaasti lesbopariin. Pikkukaupungissa, jossa suurin osa asukkaista pitää tiukasti kiinni vanhoillisista mielipiteistään ja kannattaa Trumpin politiikkaa, ei katsota hyvällä avioliitossa elävää naisparia. Varsinkin kun Deidre ei osaa olla hissukseen vaan pitää meteliä asiasta.

Stephen King ei millään tavalla selitä syytä Scottin keventyvään olemukseen, miehen paino vain putoaa putoamistaan, täysin käsittämättömästi. Mutta kirjan luettuani olen toisaalta myös tyytyväinen, että King ei sorru ruotimaan asiaa sen tarkemmin. Keveys ei nimittäin oikeastaan ole tarina Scottista ja hänen painonpudotuksestaan, vaan pikemminkin tämä on kertomus Castle Rockin pikkukaupungista ja sen asukkaista, kuvottavasta ahdasmielisyydestä ja ennakkoluuloista. Ja lopulta myös kertomus mielipiteiden muuttumisesta, suvaitsevaisuudesta, ystävyydestä. Erikoinen, taianomainen ja itkettävän hieno pienoisromaani.

Kiitokset arvostelukappaleesta Tammelle!

Englanninkielinen alkuteos Elevation, 2018.
Suomentanut Ilkka Rekiaro.
Kustantaja Tammi, 2020. 135 sivua.