CollageMaker_20200629_104358582-1.jpg

Kesäkuun toisella viikolla vietettiin perinteistä Dekkariviikkoa, jota tänä vuonna emännöin minä, Luetut.net-blogin Mari. Olipa mukavaa seurailla, miten kirjablogeihin ja someen tulvi dekkariaiheisia postauksia. Dekkarigenre selvästikin elää ja voi hyvin Suomessa, täällä julkaistaan paljon laadukasta rikoskirjallisuutta, ja moni lukija ahmii mielellään dekkareita. Ja hei, hienoa sekin, että Dekkariviikon siivittämänä Luetut.netissä tehtiin kävijäennätys!

Ja sitten itse asiaan, kuukauden yhteenvetoon. Vuosi 2020 on jo puolivälissä. Kesäkuussa en kuunnellut yhtään äänikirjaa, mutta kirjoja sitten luin senkin edestä. Luin seitsemän e-kirjaa ja kahdeksan arvostelukappaletta. Yhteensä viisitoista kirjaa.

Kesäkuussa lukemani arvostelukappaleet olivat huhti-, touko- ja kesäkuussa saapuneita kirjoja. Ennakkokappaleista bloggasin vasta ilmestymispäivän jälkeen. Espanjalaisen Carmen Molan Verimorsian käynnistää komisario Elena Blancosta kertovan sarjan, upea aloitus uudelle kiinnostavalle sarjalle. Ruotsalaisen Emelie Scheppin Jaakko kulta on viides osa syyttäjä Jana Berzelius -sarjassa, ahmittavan hyvä rikosromaani tämäkin. Helsinkiläisen Elina Backmanin Kun kuningas kuolee on varsin kelpo esikoisdekkari, helppolukuista ja viihdyttävää. Porilaisen Arttu Tuomisen Hyvitys on toinen osa erinomaisessa Delta-sarjassa, raju ja ravisuttava romaani uskonnollisesta fanaattisuudesta ja homovihasta. Brittiläisen Elizabeth Kayn Seitsemän valhetta on psykologinen trilleri valheista, pakkomielteisestä ystävyydestä ja suoranaisesta hulluudesta. Helen Monks Takharin Kaikki mitä halusit on psykologinen trilleri kahdesta eri-ikäisestä naisesta, joista toinen haluaa viedä toiselta ihan kaiken. Tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Uhri 2117 on kahdeksas osa Osasto Q:sta kertovasta dekkarisarjasta, tällä kertaa jahdataan terroristia. Adrian McKintyn Ketju on vetävä trilleri äidistä, joka joutuu keskelle painajaista.

Sarah Crossanin Kuunnousu on koskettava säeromaani 17-vuotiaasta Joesta ja hänen isoveljestään. Joe ei ole nähnyt veljeään kymmeneen vuoteen, ei sen jälkeen kun Ed joutui vankilaan. Mutta nyt Edin teloituspäivä on määrätty ja Joe haluaa viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Lukija ei välty kyyneliltä, niin uskomattoman taitavasti pienillä sanoilla Sarah Crossan loihtii vahvoja tunteja. Kuunnousu ei ole aivan yhtä hyvä kuin Crossanin edellinen suomennettu säeromaani Yksi, mutta kyllä tämä Kuunnousukin vavahdutti syvästi. Hieno ja tärkeä kirja.

Keigo Higashinon Uskollinen naapuri on viime aikoina tullut monesti vastaan Instagramissa. Kirjan on suomeksi julkaissut uusi kustantamo Punainen Silakka, ja tämä palkittu dekkari on japanilaisen Keigo Higashinon läpimurtoteos. Ja hyvä dekkari olikin! Nokkela ja erilainen. Valitettavasti lopun yllätyskäänne ei tullut minulle yllätyksenä, koska vihjailut siihen suuntaan oli luettavissa rivien välistä, mutta siitä huolimatta pidin kirjasta kovasti. Toivottavasti Keigo Higashinoa suomennetaan lisää!

Miika Viljakaisen ja Lauri Silvanderin Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta on kotimaista true crimeä. Viljakainen ja Silvander ovat kumpikin Ilta-Sanomien toimittajia. Kirjaansa he ovat koonneet suomalaisia rikoksia aina 1920-luvulta 1980-luvulle saakka. Murhia, varkauksia, perhesurmia, tuhopolttoja, myrkytyksiä… Kauhean koukuttavaa ja ihan kauheaa. Muutamista tapauksista olisin halunnut lukea enemmän, sillä nyt nämä jäivät melko pintapuolisiksi raapaisuiksi, vain oleellisimmat asiat kerrotaan. Mutta napakka kerronta on myös tämän kirjan hienous, toimittajakaksikko ei todellakaan joutavia jaarittele. Helppolukuinen ja kiinnostava teos.

Stephen Kingin Se on kauhuromaani, jonka lukemisesta oli ehtinyt vierähtää vuosikausia. Olin pitkään harkinnut ottavani kirjan uusintalukuun, ja nyt vihdoin tänä kesänä tämä 1138-sivuinen kauhujärkäle päätyi lukulistalleni. Vuonna 1986 julkaistu Se on noussut yhdeksi kauhukirjallisuuden klassikoksi eikä suotta. Ei vain pelkkä kauhuromaani vaan paljon enemmän. King kuvaa ihailtavan tarkkanäköisesti kiusattujen lasten taistelua pahaa vastaan. Tarinaa kuljetetaan kahdessa aikatasossa, 1950- ja 1980-luvulla, ja kirja on täynnä toinen toistaan hyytävämpiä kohtauksia. Erinomainen, upea kauhuromaani! Klovneja ja viemäreitä on todellakin syytä varoa.

Kesäkuun kirjat:
58. 📘 Carmen Mola: Verimorsian ⭐ 4/5
59. 📱 Sarah Crossan: Kuunnousu ⭐ 4/5
60. 📘 Emelie Schepp: Jaakko kulta ⭐ 4/5
61. 📘 Elina Backman: Kun kuningas kuolee ⭐ 3/5
62. 📘 Arttu Tuominen: Hyvitys ⭐ 4/5
63. 📘 Elizabeth Kay: Seitsemän valhetta ⭐ 2/5
64. 📱 Keigo Higashino: Uskollinen naapuri ⭐ 3/5
65. 📱 Costello & Richards: Kaikki tai ei mitään ⭐ 3/5
66. 📱 Viljakainen & Silvander: Helvetinkone ⭐ 3/5
67. 📘 Helen Monks Takhar: Kaikki mitä halusit ⭐ 2/5
68. 📱 Stephen King: Se ⭐ 4/5
69. 📘 Jussi Adler-Olsen: Uhri 2117 ⭐ 3/5
70. 📘 Adrian McKinty: Ketju ⭐ 3/5
71. 📱 Costello & Richards: Luonnoton kuolema ⭐ 4/5
72. 📱 Jan-Erik Fjell: Saalistaja ⭐ 3/5

Luetut.net-blogia voi seurata niin Facebookissa kuin myös Instagramissa sekä Goodreadsissa. Sähköpostitse minuun saa yhteyden lähettämällä viestiä osoitteeseen mari(at)luetut.net tai luetut.net(at)gmail.com.