IMG_20200628_224546_684.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

”Paina mieleesi kaksi asiaa”, soittaja sanoo jonkin laitteen vääristämällä äänellä. ”Yksi: Et ole ensimmäinen etkä varmasti ole viimeinen. Kaksi: Rahalla ei ole väliä. Vain Ketjulla on.”

Rachel on matkalla lääkäriin, kun hän saa kauhistuttavan puhelun. Hänen 13-vuotias tyttärensä on siepattu. Soittaja kertoo Rachelin olevan nyt osa Ketjua. Vapauttaakseen tyttärensä Rachelin on maksettava lunnaat sekä vuorostaan valittava kohde ja siepattava lapsi. Rachelin tytär pääsee vapaaksi, kun Rachelin valitseman uhrin vanhemmat sieppaavat seuraavan lapsen. Jos Ketjun sääntöjä ei noudata, Rachelin tytär kuolee.

Ensin tuli syöpä, sitten ero ja sitten tytär siepattiin. Ja sitten minusta tuli hirviö.

Adrian McKinty on syntynyt Pohjois-Irlannissa, opiskellut Oxfordissa ja nykyisin asustelee Yhdysvalloissa. McKinty on kirjoittanut liudan dekkareita ja jännäreitä, hänen kirjojaan on käännetty monelle kielelle, ja onpa hän voittanut kirjallisuuspalkintojakin. Kirjailijan ura ei kuitenkaan lyönyt leiville, kirjat jäivät vähälle huomiolle, ja rahatilanteeseen pettynyt McKinty harkitsi lopettavansa kirjoittamisen. Viisas agentti onnistui suostuttelemaan Adrian McKintyn vielä jatkamaan kirjoittamista, ja McKinty muokkasi Ketjun novelliversiosta täysmittaisen romaanin. Yhtäkkiä McKintyllä oli käsissään rahakas kustannussopimus. Ketjusta on tullut maailmanlaajuinen menestys, ja kirjan elokuvaoikeudet on myyty.

Ja erinomainen kirja onkin! Kirja käynnistyy heti räväkästi ja saa ahmimaan luvun toisensa perään. Luvut ovat lyhyitä, täynnä vangitsevia koukkuja, eikä kirjaa todellakaan malttaisi laskea käsistään. Mitä parhainta luettavaa kesälomalle!

Miinuksena mainittakoon, että Ketjun henkilöhahmot jäävät liian ohuiksi ja värittömiksi. En saanut oikein mitään otetta edes Rachelista, vaikka hän on kirjan päähenkilö ja näyttelee suurta roolia. Henkilöiden hätä ei kosketa, heidän ahdistuksensa ei tule lukijan iholle. Trilleri on niin tiivis paketti, että henkilöhahmojen luiden päälle ei ehditä luoda tarpeeksi lihaa.

Adrian McKintyn Ketju on puutteistaan huolimatta erittäin koukuttava ja jännittävä trilleripläjäys. Kirjan idea on omaperäinen, kauhistuttava ja jopa vastenmielinen, mutta juoni vie täysin mukanaan. Henkilöhahmot ovat latteita ja uskottavuus rakoilee, mutta viihdyin erinomaisesti Ketjun seurassa. Äärimmäisen vetävä trilleri!

Kiitos arvostelukappaleesta Otavalle!

Englanninkielinen alkuteos The Chain, 2019.
Suomentanut Antti Saarilahti.
Kustantaja Otava, 2020. 398 sivua.