IMG_20200626_203245_679.jpg

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Uhri 2117 on kahdeksas osa suositusta Osasto Q -dekkarisarjasta. Olen ehkä pitänyt sarjan alkupään kirjoista enemmän kuin näistä viimeisimmistä, mutta uusin Osasto Q -kirja päätyy aina ehdottomasti lukulistalleni. Adler-Olsenin vahvuuksia ovat niin taitava tarinankerronta, jännittävät juonenkäänteet ja persoonalliset henkilöhahmot kuin myös yhteiskunnallisesti ajankohtaiset aiheet. Tällä kertaan Adler-Olsen tarttuu dekkarissaan pakolaisteemaan ja terrorismiin.

Monien paremmasta elämästä unelmoivien pakolaisten kohtaloksi koituu Välimeren ylitys. Tuhansia venepakolaisia hukkuu Välimereen joka vuosi. Mutta aivan erityisen tärkeäksi kirjassa nousee Välimeren uhri numero 2117. Kyproksen rannikolla merestä poimittu syyrialaisnainen ei kuitenkaan ole hukkunut, vaan hänet on murhattu. Naisen kuolema vaikuttaa vahvasti monen ihmisen elämään.

Espanjalaistoimittaja Joan harkitsee itsemurhaa, mutta lehtijutun kirjoittaminen uhrista numero 2117 antaa Joanille syyn elää. Tanskassa Osasto Q:n Assad tunnistaa lehtiartikkelin naisen ja joutuu kohtaamaan rankan menneisyytensä. Tanskalaispoika Alexander viettää päivänsä tietokoneella pelaten ja maailmaa vihaten, ja lehtijuttu uhrista saa Alexanderin käynnistämään verisen suunnitelmansa. Terroristi Ghaalibille naisen murha on antanut pääsylipun Eurooppaan.

Kööpenhaminassa pääpoliisiaseman kellarissa majailee pieni erikoisyksikkö Osasto Q, jonka tehtävänä on ratkoa selvittämättä jääneitä vakavia rikoksia. Apulaispoliisikomisario Carl Mørckin johtamaan tiimiin kuuluu pisteliäs Rose, irakilaissyntyinen Assad ja uusin tulokas Gordon. Tällä kertaa Osasto Q ei ehdi ratkoa vanhoja rikoksia, vaan ryhmän jäsenillä on huolenaan pari iskua suunnittelevaa pahista. He yrittävät estää niin Alexanderin suunnittelemat murhat Tanskassa kuin myös Ghaalibin valmistelemat terrori-iskut Saksassa.

Huh! Jussi Adler-Olsenin Uhri 2117 on monitahoinen ja jännittävä romaani, jossa kaikki langat liittyvät tavalla tai toisella Välimeren uhriin numero 2117. Kirja on runsas ja väkivaltainen, eikä tiivistäminen olisi ollut ollenkaan pahitteeksi. Tarinan rakenteluun menee liian kauan aikaa, ja synkkäsävyinen jännäri lipsahtaa paikoitellen epäuskottavan puolelle.

Mutta makuasioitahan nämä ovat. Järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismi eivät yleensäkään ole lempiteemojani dekkareissa, ja olisin mieluummin lukenut enemmän tanskalaisen pojan Alexanderin taustoista kuin syyrialaisesta terroristista Ghaalibista.

Kirjan luettuani jäin miettimään, että jääköhän tämä Uhri 2117 viimeiseksi Osasto Q -romaaniksi vai onko Adler-Olsen vielä kirjoittamassa sarjalle jatkoa. Olin aistivani kirjasta jonkinlaista lopullisuuden tuntua. Toivottavasti kirjasarjalle on tulossa vielä jatkoa, sillä mielelläni lukisin Carlin, Assadin, Rosen ja muiden kuulumisia.

Kiitokset arvostelukappaleesta Gummerukselle!

Tanskankielinen alkuteos Offer, 2019.
Suomentanut Katriina Huttunen.
Kustantaja Gummerus, 2020. 511 sivua.